Για περισσότερα από 200 χρόνια, η Μόνα Λίζα σαγηνεύει εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο στο Λούβρο.
Τώρα, όμως, το πιο διάσημο μουσείο του πλανήτη ετοιμάζεται να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του: το 2031, ο διάσημος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι θα μεταφερθεί σε διαφορετικό χώρο.
Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν σε εκδήλωση στο μουσείο, όπου παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιο “Νέα Αναγέννηση” – μια συνολική ανακαίνιση που θα αλλάξει ριζικά την εμπειρία του επισκέπτη.
Το Λούβρο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα συνωστισμού, με περισσότερους από 30.000 επισκέπτες την ημέρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων καταλήγουν στη Salle des États, τη σημερινή αίθουσα της Μόνα Λίζα.
Μια εμπειρία που δεν απολαμβάνει κανείς
Η αίθουσα όπου εκτίθεται σήμερα η Μόνα Λίζα είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτη. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του μουσείου, Laurence des Cars, το να σταθεί κανείς μπροστά από το αριστούργημα του Ντα Βίντσι είναι μια “δοκιμασία αντοχής”. Ο μέσος επισκέπτης μένει μόλις 50 δευτερόλεπτα μπροστά στον πίνακα, ενώ ο τεράστιος συνωστισμός κάνει δύσκολη την απόλαυση του έργου.
Μεταφέροντας τη Μόνα Λίζα σε έναν νέο, πιο μεγάλο χώρο, το μουσείο ελπίζει ότι οι επισκέπτες θα έχουν μια πιο ουσιαστική εμπειρία. Παράλληλα, η μετακίνηση θα δώσει “ανάσα” και σε άλλες σημαντικές συλλογές, που σήμερα περνούν απαρατήρητες λόγω της κοσμοσυρροής.
Νέα είσοδος, νέοι χώροι
Το σχέδιο ανακαίνισης περιλαμβάνει επίσης μια νέα είσοδο στη ανατολική πλευρά του μουσείου, που σήμερα είναι σχετικά ανεκμετάλλευτη. Οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση σε καινούργιους εκθεσιακούς χώρους κάτω από το Cour Carré, οι οποίοι θα συνδέονται υπόγεια με την πυραμίδα του Λούβρου.
Επιπλέον, η εξωτερική πλατεία του μουσείου θα αποκτήσει πράσινους χώρους με δέντρα και σημεία ανάπαυσης, ώστε το Λούβρο να ενσωματωθεί καλύτερα στην πόλη και να γίνει πιο φιλικό προς τους Παριζιάνους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν: “Θέλουμε να δώσουμε το Λούβρο πίσω στους κατοίκους του Παρισιού.
Μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
Η ανακαίνιση του Λούβρου δεν περιορίζεται μόνο στην αισθητική. Προβλέπεται η δημιουργία νέων χώρων ξεκούρασης, εστιατορίων και τουαλετών, με στόχο ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον. Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά, σύμφωνα με τον Μακρόν, δεν θα επιβαρύνει τους Γάλλους φορολογούμενους. Τα έσοδα θα προέλθουν από εισιτήρια, χορηγίες και τη συνεργασία με το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι.
Ο Μακρόν και η “κληρονομιά” του
Το πρότζεκτ αυτό δεν είναι απλά μια ανακαίνιση, αλλά μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Μακρόν να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της Γαλλίας. Όπως συνέβη με την αποκατάσταση της Notre-Dame μετά τη φωτιά του 2019, ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά σύμβολα του κόσμου.
Διαβάστε ακόμη:
- Κλήση του πρώην CEO της Hellenic Train για ψευδή κατάθεση στην Εξεταστική για τα Τέμπη
- Συντριβή αεροπλάνου στην Ουάσινγκτον: Τα πρόσωπα της τραγωδίας
- Δέκα υπερπολυτελή ξενοδοχεία που ανοίγουν τις πύλες τους το 2025
- Αποκάλυψη: Υπεξαίρεση 100.000 ευρώ από Υπάλληλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων