Η Μάγια Σάντου γνωστοποίησε τον επικείμενο διορισμό ενός νέου, φιλοευρωπαίου Πρωθυπουργού στη θέση της κ. Γκαβριλίτσα, η οποία παραιτήθηκε μερικές ώρες νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τη Μολδαβία σε ευρωπαϊκή «τροχιά», παρά τις πιέσεις και τις απειλές από την πλευρά της Ρωσίας.

Νέος Πρωθυπουργός θα είναι ο Ντορίν Ρετσεάν, ο νυν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της χώρας. Την επόμενη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας αναμένεται να επικυρώσει τον διορισμό του, ενώ, το κόμμα της κ. Σάντου διατηρεί την άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, με 63 έδρες σε σύνολο 101. Ως εκ τούτου, ο διορισμός του Ντορίν Ρετσεάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.

Μολδαβία: Παραιτήθηκε η Πρωθυπουργός, Νατάλια Γκαβριλίτσα

Σήμερα (10/02), η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτσα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παραιτείται, έπειτα από δεκαοκτώ «ταραχώδεις» μήνες στην εξουσία, οι οποίοι «σημαδεύθηκαν» από οικονομική «αναταραχή» και τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία. Η Πρόεδρος της χώρας, Μάγια Σαντού, αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης.

«Πιστεύω στον μολδαβικό λαό και τη Μολδαβία, έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα σε όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις», τόνισε η κ. Γκαβριλίτσα σε συνέντευξη Τύπου.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 2.5 εκατ. κατοίκων «είδε» τον πληθωρισμό να «εκτοξεύεται» και Ουκρανούς πρόσφυγες να φθάνουν μαζικά στη χώρα. Η Μολδαβία έχει υποστεί διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και πασχίζει να ελαττώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Διαδηλώσεις «ξέσπασαν» για την αύξηση των τιμών ιδιαίτερα για το αέριο από τη Μόσχα, οι οποίες –σύμφωνα με το Κισινάου– αποτελούσαν τμήμα της –χρηματοδοτούμενης από το Κρεμλίνο– εκστρατείας να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Η Νατάλια Γκαβριλίτσα ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο του 2021, όταν το φιλοευρωπαϊκό κόμμα «Δράσης και Αλληλεγγύης» εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με εντολή να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν τη Μολδαβία ως υποψήφια χώρα προς ένταξη πέρυσι, σε έναν διπλωματικό θρίαμβο για την Πρόεδρο, Μάγια Σαντού, η οποία εξελέγη το 2020.

Σήμερα, αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και επεσήμανε ότι είχε διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον διορισμό του νέου Πρωθυπουργού. «Παρά τις –δίχως προηγούμενο– προκλήσεις, η χώρα κυβερνήθηκε υπεύθυνα, με πολλή προσοχή και αφοσιωμένη εργασία. Διαθέτουμε σταθερότητα, ειρήνη και ανάπτυξη, εκεί όπου άλλοι επιθυμούσαν πόλεμο και χρεοκοπία», έγραψε η Μάγια Σαντού.

«Ακολουθώντας τις νομικές διαδικασίες και την παραίτηση της Πρωθυπουργού, θα έχω διαβουλεύσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και στη συνέχεια, θα διορίσω υποψήφιο για το αξίωμα του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», σημείωσε νωρίτερα.

Διαβάστε ακόμη: