Ο Σαρλ Μισέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες της Ένωσης θα προχωρήσουν τη διαδικασία, προσερχόμενος στην Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων.

«Αποτελεί μία αποφασιστική στιγμή για την Ένωση και επίσης, μία σημαντική γεωπολιτική επιλογή· είμαι πεπεισμένος πως θα λάβουν την έγκριση, ώστε να εκφράσουμε μία ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωπαϊκή προοπτική για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία» ανέφερε.

Ο κ. Μισέλ επεσήμανε ότι λαμβάνει χώρα και μία «σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Καθοριστική στιγμή, διότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να επανενεργοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια και να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα».

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συζητήσεις στη Βουλγαρία, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Σε συνεργασία με τη γαλλική προεδρία, θέτουμε προτάσεις στο τραπέζι για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τις Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία», κατέληξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η δημοσίευση του Σαρλ Μισέλ:

Βουλγαρία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση, δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση του ΠρωθυπουργούΚίριλ Πέτκοφκατέρρευσε σήμερα (22/06), έπειτα από κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με «αιχμή» τις δημοσιονομικές και οικονομικές της πολιτικές.

Κατά αυτόν τον τρόπο και βάσει νομοθεσίας, «ανοίγει» ο δρόμος για τη διεξαγωγή εκλογών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ο πρώην σύμμαχος της κυβέρνησης ITNανέτρεψαν την κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, με ψήφους 123 – 116, ωθώντας τη χώρα σε νέο κύκλο πολιτικής «αναταραχής», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και του… διογκούμενου πληθωρισμού.

Μετά την απογευματινή ψηφοφορία, παρουσιάζεται δεύτερη ευκαιρία στην κεντρώα παράταξη PP του κ. Πέτκοφ, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν δεν το καταφέρει, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ακόμη δύο προσπαθειών από άλλα κόμματα, προτού ο Πρόεδρος διορίσει υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο και προκηρύξει πρόωρες εκλογές.