Η προειδοποίηση της κ. Γκαβριλίτσα ήλθε αφού οι δυνάμεις της Μόσχας σημείωσαν «κέρδη» στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας, τους τελευταίους μήνες.

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι ο πρωταρχικός στόχος της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση του Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας τους πολεμικούς στόχους του Κρεμλίνου.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να δημιουργήσει μία χερσαία «γέφυρα» μεταξύ των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών στην ανατολική Ουκρανία και την Υπερδνειστερία –μίας μη αναγνωρισμένης αποσχισθείσας περιοχής που υποστηρίζεται από τη Ρωσία– προκειμένου να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Υπερδνειστερία ελέγχει μία στενή λωρίδα γης, η οποία βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Δνείστερου και των συνόρων Μολδαβίας – Ουκρανίας.

Διακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία, ύστερα από μία σύντομη στρατιωτική σύγκρουση το 1992, ωστόσο, εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης.

«Αποτελεί ένα υποθετικό σενάριο προς το παρόν, όμως, εάν οι στρατιωτικές ενέργειες προχωρήσουν περαιτέρω στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας και προς την Οδησσό, τότε, φυσικά είμαστε πολύ ανήσυχοι», ισχυρίσθηκε η Νατάλια Γκαβριλίτσα, μιλώντας στο CNN.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα και να διασφαλίσουμε ότι οι μάχες δε θα κλιμακωθούν».

Με μόλις 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους, η Μολδαβία είναι ένα μικροσκοπικό έθνος, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη γειτονική Ουκρανία, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 40.000.000, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

Το μέγεθος και ο πληθυσμός της Ουκρανίας τής έδωσε τη δυνατότητα να προβάλλει «λυσσαλέα» αντίσταση ενάντια στους Ρώσους εισβολείς, εκπλήσσοντας πολλούς –ιδίως τη Μόσχα– που περίμενε κατάληψη του Κιέβου, εντός μερικών ημερών.

Μία χώρα όπως η Μολδαβία, η οποία είναι συνταγματικά ουδέτερη και επομένως δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα δυσκολευόταν πολύ περισσότερο να υπερασπισθεί τον εαυτό της.

Η Μολδαβία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης έως το 1991 όταν αποχωρίστηκε από το κομμουνιστικό μπλοκ, το οποίο κατέρρευσε. Από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων στην ουκρανική επικράτεια, έχει υποδεχθεί περίπου μισό εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες.

Οι φόβοι αναφορικά με ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στη Μολδαβία μέσω Ουκρανίας, οξύνθηκαν τον Μάρτιο, όταν ο σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν και Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, εμφανίσθηκε σε φωτογραφία να επιδεικνύει με χειρονομίες τη Μολδαβία, σε έναν χάρτη μάχης.

Η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας υπογράμμισε πως «ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιούργησε μία δύσκολη κατάσταση για πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μονάχα την πατρίδα μας».

«Αν ένα κράτος μπορεί να αρχίσει έναν πόλεμο προσάρτησης, δίχως να λαμβάνει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο, τότε, υπό αυτή την έννοια, κανείς δεν είναι ασφαλής· νομίζω ότι πολλοί, ανησυχούν», ολοκλήρωσε.