O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ευχήθηκε «γερό στομάχι» στους υπουργούς του,  δίνοντας, παράλληλα, το στίγμα της επόμενης περιόδου για τη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το τετράπτυχο της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν με την «πρεμιέρα» να αφορά το επιτελικό κράτος στέλοντας το μήνυμα στα 63 μέλη της κυβέρνησης ότι «δεν έχουμε κανένα δικαιώμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».

Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία έπαρση και αλαζονεία στέλνοντας το μήνυμα στους υπουργούς και υφυπουργούς ότι «όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων και ο νοών νοείτο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οκτακομματική Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα» εννοώντας ότι η αντιμετώπιση των Σπαρτιατών θα είναι κοινοβουλευτική.

Σημειώνεται ότι τους 63 υπουργούς και υφυπουργούς τους περίμεναν στις θέσεις τους στον χώρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου οι «μπλε φάκελοι» με τους στόχους και τις προτεραιότητες.

Ειδικότερα, ο κάθε μπλε φάκελος περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες έτους 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.

Συνολικά περιέχουν 120 μεταρρυθμίσεις, 79 οροσημα Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις ενώ σημειώνεται ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.

«Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία. Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία», υπογράμμισε.

«Το σημαντικό δεν είναι ο αριθμός των νόμων που θα ψηφίζουμε, παρά η εφαρμογή τους», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ προσέθεσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της νέα κυβέρνησης σχετίζεται με την οργάνωση του κράτους – «τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους».

«Η αποστολή δεν τελειώνει στην νομοθέτηση, αλλά αρχίζει εκεί. “Υπουργός” σημαίνει άλλωστε “υπό έργον”», είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα σχετίζεται μεταξύ άλλων με την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, είπε.

Διαβάστε περισσότερα