Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησαν δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία ολιγομελών αντιπροσωπειών από Έλληνες και Τούρκους υπουργούς.
Η συνάντηση των δύο πλευρών διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα.
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι «το διάστημα που μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές. Ταυτόχρονα ζήσαμε και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν ανησυχία».
«Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις και κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Εξαιρετικά σημαντικά ότι τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουμε να ζούμε ειρηνικά», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Κι αν οι διάφορες δεν γεφυρώνονται, να μην προκαλούν εντάσεις και κρίσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αποφασίσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε ξανά το νήμα επαφών μας», είπε και συμπλήρωσε «Σήμερα κάνουμε αποτίμηση κοινών προσπαθειών με νέες συμφωνίες στο εμπόριο, την ενέργεια, την εκπαίδευση τον αθλητισμό την τεχνολογία, τον τουρισμό, την σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ανάφερε: «Είχαμε σημαντική μείωση ροών ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των συνόρων μας και της πολύ καλύτερης συνεργασίας των δύο χωρών. Η συνεργασία μπορεί βελτιωθεί κι άλλο».
«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Άγκυρα την άνοιξη.
Ερντογάν: «Είμαστε αδέλφια – Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας που δεν μπορεί να λυθεί»
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή. Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση».
Ακόμη, ο κ. Ερντογάν σημείωσε: «Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισεκ. το διμερές εμπόριο», ενώ υπογράμμισε ότι «ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα».
«Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοιοι καταυλισμοί που υποθάλπουν τρομοκράτες», ανάφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι «η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέϊκη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου».
«Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, σημείωσε ότι «από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα».
«Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί» ανάφερε, ενώ συμπλήρωσε πως «είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη ο Μητσοτάκης».
Η απάντηση Μητσοτάκη για την «τουρκική μειονότητα»
Μετά την τοποθέτηση Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ξανά τον λόγο, μετά την αναφορά του Τούρκου προέδρου στο θέμα των μειονοτήτων, λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση».