Για το περιστατικό της δολοφονίας της 28χρονης γυναίκας στους Αγίους Αναργύρους αλλά και για τον ρόλο που πρέπει να έχει η Ελληνική Αστυνομία μίλησε ο βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε στο τηλεοπτικό πάνελ της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN, «είναι ένα τραγικό περιστατικό. Και είναι τραγικό που μία νέα γυναίκα έχασε τη ζωή της σε Αστυνομικό Τμήμα».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΛΑΣ σε τέτοιες υποθέσεις επισημαίνοντας πως έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, από ότι ενημερωθήκαμε, για να δούμε αν έχουν γίνει λάθη στο πρωτόκολλο εμπλοκής. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως «νομίζω ότι είναι και μία αφορμή όλη αυτή η συζήτηση να ξαναδούμε δύο πράγματα.

Πρώτον τον τρόπο λειτουργίας των Αστυνομικών Τμημάτων, τις διαδικασίες, την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Και δεύτερον τον κανόνα εμπλοκής για τη χρήση όπλων». Παράλληλα απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στη συζήτηση, διερωτήθηκε «Φανταστείτε ο φρουρός που ήταν στο τμήμα είχε βγάλει το όπλο του πριν ο δράστης μαχαιρώσει την άτυχη γυναίκα και να τον είχε πυροβολήσει.

Πιθανότατα σήμερα θα μιλούσε η αντιπολίτευση για ακραία αστυνομική βία, θα είχε προφυλακιστεί ο Αστυνομικός και θα κινδύνευε να περάσει τη ζωή του στη φυλακή. Είναι λοιπόν ένα κρίσιμο ζήτημα που αυτή η στυγερή δολοφονία, αυτό το ακραίο περιστατικό, θα πρέπει να μας κάνει να αναστοχαστούμε για το πως θέλουμε η Αστυνομία να μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά βίας».

Μιλώντας στον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Σαρακιώτη αναφορικά με το ζήτημα της επιστροφής των αστυνομικών στα Τμήματα, τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι πόσοι είναι μέσα στο Τμήμα, το θέμα είναι πόσοι είναι στο δρόμο διαθέσιμοι για να υποστηρίξουν τα Τμήματα. Το να έχεις κόσμο στα γραφεία το βράδυ δεν είναι αυτό το κρίσιμο. Το θέμα είναι πώς τα διαχειρίζονται με χρήση των δυνάμεων του 100, της άμεσης δράσης, της ΔΙΑΣ που είναι έξω στο δρόμο.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι και το θέμα της εκπαίδευσης, στο οποίο βέβαια έχουν εκπαιδευτεί 17.000 αστυνομικοί, έχουν δημιουργηθεί ειδικά γραφεία ενδοοικογενειακής βίας».

Τέλος έθεσε και το θέμα της δικαστικής επίλυσης ενδοοικογενειακών ζητημάτων υπογραμμίζοντας ότι «ανοίγει και ένα μεγαλύτερο ζήτημα στο οποίο επίσης χρειάζεται μία σημαντική πρωτοβουλία. Είναι οι πολλαπλές περιπτώσεις αλληλο-μηνύσεων ενδοοικογενειακής βίας.

Και θα καταθέσω Επίκαιρη Ερώτηση στον κ. Φλωρίδη, με τον οποίο έχω ήδη επικοινωνήσει. Πρέπει να ξαναδούμε όλο αυτό το νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου τα ελληνικά δικαστήρια αντιμετωπίζουν τα ζητήματα αλληλο-μηνύσεων γονέων ή διαζευγμένων ανθρώπων, τα οποία δυστυχώς, δεν επιλύονται σε εύλογο χρονικό διάστημα, χρονίζουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Και υπάρχουν προβλήματα που βάζουν και σε κίνδυνο ανθρώπους, αλλά πολλές φορές οδηγούν στην αποξένωση ανηλίκων από τους γονείς τους. Πιστεύω ότι όλο αυτό είναι μία αφορμή για μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, η οποία έχει καθυστερήσει».

Διαβάστε ακόμη: