Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει και πάλι από τον περασμένο Μάιο να υποδέχεται επισκέπτες. Ωστόσο, καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υπήρξαν καθυστερήσεις στην πορεία των εμβολιασμών, η τουριστική κίνηση μέχρι τώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική.
Στην αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι αφίξεις θα αυξηθούν αισθητά από την 1η Ιουλίου, όταν θα λειτουργήσει στην πράξη το «πράσινο πιστοποιητικό», το οποίο θα μειώσει σημαντικά τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα. Η ελπίδα είναι ότι τουλάχιστον ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι καλοί μήνες για την τουριστική βιομηχανία.
Όμως, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι εκπρόσωποι της αγοράς, το 2021 θα είναι μια χρονιά επιβίωσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Εάν οι προσδοκίες για επιτάχυνση της τουριστικής κίνησης το επόμενο τρίμηνο επαληθευτούν –και πάντα με την προϋπόθεση ότι το καλοκαίρι θα εξελιχθεί ομαλά, χωρίς δυσμενείς εξελίξεις όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη– οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν όρθιες και θα μπορούν να ελπίζουν σε μια δυναμική ανάκαμψη από την επόμενη χρονιά.
Εάν, όμως, η κίνηση και τα έσοδα παραμείνουν κοντά στα επίπεδα του 2020, αυτό θα είναι καταστροφικό για την τουριστική αγορά, αλλά και για την οικονομία ευρύτερα. Το σενάριο αυτό είναι πιθανό, καθώς η εμφάνιση μεταλλάξεων του ιού εξακολουθεί να προκαλεί αβεβαιότητα σε μεγάλες αγορές. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει φόβος ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και τις τοπικές οικονομίες.
Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η πρόταση που έχουν διατυπώσει τα Επιμελητήρια από την περασμένη χρονιά, για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, έχει προταθεί η υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών, συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του έτους 2019. Αντικείμενο του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιδότηση δικαιούχων και των ωφελούμενων μελών τους για την πραγματοποίηση διακοπών σε όλα τα τουριστικά καταλύματα της επιλογής στους στην Ελλάδα. Η επιδότηση θα γίνεται με τη χορήγηση ειδικού voucher (επιταγής) διακοπών.
Το πρόγραμμα θα μπορεί να υλοποιηθεί από 01.07.2021 έως 31.12.2021 και οι δικαιούχοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως πέντε διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα που επιλέγουν ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής θα είναι ανάλογο με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η επιταγή συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος, ενώ η διαφορά επιβαρύνει αποκλειστικά τον δικαιούχο και αποτελεί υποχρεωτικά την ιδία συμμετοχή του.
Η τόνωση της εγχώριας ζήτησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστούν οι πληρότητες εκείνες που θα κάνουν την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων βιώσιμη και θα επιτρέψουν στην αγορά να παραμείνει ζωντανή μέχρι την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα.