Η Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με βάση και τον ανταγωνισμό που έρχεται από άλλες αγορές.
Αυτό επεσήμανε χθες στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου Μουσείου του ομίλου ΟΤΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, λίγο πριν παραδώσει την σκυτάλη της ηγεσίας στον κ. Κώστα Νεμπή. Ειδικά για την επόμενη μέρα στον ΟΤΕ, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος δεδομένου ότι ο όμιλος έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι προσαρμόζεται από νωρίς στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, η διοικητική ομάδα είχε τη διορατικότητα να βλέπει μπροστά, επιτυγχάνοντας τελικά να ανταπεξέρχεται στις κρίσεις, από τη δύσκολη περίοδο της προηγούμενης δεκαετίας της δημοσιονομικής κρίσης και τα capital controls μέχρι την πανδημία.
Αυτό είναι κι ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο θα πρέπει να δώσει έμφαση και η νέα διοίκηση, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, απαντώντας στο ερώτημα για το πού θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της η νέα διοίκηση του κ. Νεμπή: «Ο ΟΤΕ θα πρέπει να συνεχίζει να προετοιμάζεται εγκαίρως για όσα έρχονται, κοιτώντας πάντα μπροστά, προβλέποντας τί έρχεται τα επόμενα 5-6 χρόνια ώστε να είναι σε ετοιμότητα. Με αυτόν τον τρόπο ξεπεράστηκαν χωρίς προβλήματα και οι κρίσεις που ήρθαν τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο οποίος, για μία ακόμη φορά παρέμεινε φειδωλός, ερωτηθείς για το επαγγελματικό του μέλλον.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, θα πρέπει να κινηθεί και ο κλάδος στην Ευρώπη, όπου σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν προσαρμοστούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές στα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού εκτός Ευρώπης, από γεωγραφικές περιοχές που αναπτύσσονται επενδυτικά όπως στην Ανατολική Ασία, θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες. Αν στην Ευρώπη ο κλάδος μείνει κατακερματισμένος, με μικρές εταιρείες, σε ένα περιβάλλον σφιχτών, υπερβολικών ρυθμίσεων και κανονιστικού πλαισίου τότε θα υπάρξει πρόβλημα στον ορίζοντα των επόμενων ετών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των τιμών, δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια στον ορίζοντα των επόμενων 2-3 ετών, πλην της ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που εντάσσεται στα νέα συμβόλαια. Ο κ. Τσαμάζ ίδιος χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει φρένο στην αιτούμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε μία περίοδο όπου ο κλάδος αντιμετώπισε σημαντικές αυξήσεις σε όλη την «αλυσίδα», την ενέργεια, hardware, software κ.ο.κ., ενώ «στο καλάθι του καταναλωτή οι τηλεπικοινωνίες είχαν μείωση».