Σε επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού στο Μεξικό, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, κατασχέθηκαν 8,3 τόνοι ναρκωτικών, ποσότητα που αποτελεί ρεκόρ για κατασχέσεις στη θάλασσα στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού, η αξία των ναρκωτικών ανέρχεται σε 2,099 δισεκατομμύρια πέσος (περίπου 134,5 εκατομμύρια ευρώ), χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες για το είδος των ουσιών που κατασχέθηκαν. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση ναρκωτικών σε θαλάσσια επιχείρηση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα», αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νοτιοδυτικά της πόλης Λασάρο Καρντένας, στην πολιτεία Μιτσοακάν, στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, το Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να συλλάβει έξι σκάφη — πέντε με εξωλέμβιους κινητήρες και ένα ημικαταδυόμενο σκάφος μήκους περίπου 15 μέτρων — καθώς και 23 άτομα.

Η μεγαλύτερη κατάσχεση ναρκωτικών στην ιστορία του Μεξικού είχε γίνει το Νοέμβριο του 2007, όταν κατασχέθηκαν 23 τόνοι κοκαΐνης από την Κολομβία. Σε πρόσφατη επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού τον προηγούμενο μήνα, είχαν κατασχεθεί επτά τόνοι ναρκωτικών.

Το Μεξικό εδώ και δεκαετίες λειτουργεί ως βασικός κόμβος για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών προς τη Βόρεια Αμερική, με πολυάριθμα καρτέλ να εμπλέκονται σε βίαιες συγκρούσεις για τον έλεγχο της διακίνησης. Η πολιτεία Μιτσοακάν, όπου έγινε η κατάσχεση, αποτελεί πεδίο συνεχών συγκρούσεων μεταξύ εγκληματικών συμμοριών, όπως το ισχυρό καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε ακόμη: