Σήμερα (11/04), συνεχίσθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. «Αιχμή» της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, ήταν η τροπολογία που συμπληρώνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου των προϋποθέσεων συμμετοχής των συνδυασμών στις εθνικές εκλογές, τη συμπληρωματική διάταξη, δηλαδή, που αφορά το «μπλόκο» στο «κόμμα Κασιδιάρη».

Υπέρ της τροπολογίας, τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που προτείνει, όμως, ο έλεγχος να μην πραγματοποιείται από το Α1 Τμήμα, αλλά την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απείχε από την ψηφοφορία και επέμεινε στη δική του πρόταση – διάταξη, κατά την αρχική θέσπιση των διατάξεων. Το ΚΚΕ εξέφρασε τη διαφωνία του, με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να “ανοίξουν” παράθυρο και για άλλους αποκλεισμούς κομμάτων και συνδυασμών, ενώ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 εξέφρασαν, επίσης, την αρνητική τους στάση.

Αλέξης Τσίπρας: «Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί του κόμματος Κασιδιάρη»

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε με αναφορά στην απουσία του Πρωθυπουργού από την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής. «Ο κ. Μητσοτάκης λείπει πάλι. Κάναμε, λέει, πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δε θέλει άλλες, ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του», σχολίασε. Για την τροπολογία όσον αφορά το «κόμμα Κασιδιάρη», καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αντιπαραβάλλοντας τη θέση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ για το ζήτημα.

Αλέξης Τσίπρας.

«Φέρνετε μία τροπολογία, που είναι η τρίτη στη σειρά και θα είχε λυθεί το πρόβλημα με μία μικρή μονάχα προσθήκη στον υπάρχοντα νόμο», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, επισημαίνοντας ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή, «με την ανοχή της κυβέρνησης». Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαφές με τους δικαστές και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση γίνεται «ο καλύτερος χορηγός του κόμματος Κασιδιάρη».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως η θεσμική απάντηση απέναντι στον φασισμό πρέπει να είναι σαφής και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα, υιοθετώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ.

Μάκης Βορίδης προς Αλέξη Τσίπρα: «Να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς θα μείνετε βαριά εκτεθειμένοι»

«Αποτελεί μέτωπο στον φασισμό, να υιοθετείτε τα επιχειρήματα των φασιστών;», αναρωτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Για να αποσείσετε το βάρος αυτής της αγόρευσης (…) δεν έχετε παρά έναν δρόμο. Να συνταχθείτε μαζί μας, στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι», συμπλήρωσε.

Μάκης Βορίδης.

Αφού υπογράμμισε ότι η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του Αρείου Πάγου, «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και την εφαρμογή της διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη», ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης όσων θίγονται. Μάλιστα, σημείωσε ότι «σήμερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε για πρώτη φορά τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το Σύνταγμα» και πως «η διάταξη έρχεται κατόπιν της συνάντησης, επειδή διαπιστώνεται η αντισυνταγματικότητα».

Επιπλέον, σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας το πήγε παραπέρα και πως «εδώ, ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα. Ούτε οι ίδιοι, δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί έρχεστε και υιοθετείτε αυτή την έωλη επιχειρηματολογία, σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή; Για να δικαιολογήστε ότι δεν θα ψηφίσετε τη διάταξη;», ρώτησε ο κ. Υπουργός και συμπλήρωσε πως «υιοθετείτε αυτήν την άποψη;

Με αυτό τον τρόπο, συμπράττετε στην άποψη να υπάρξει “φραγμός” σε αυτό το νομικό παράδοξο, για να μην πω απαράδεκτο, ώστε οι εγκληματίες να εμφανίζονται ως αρχηγοί πολιτικών κομμάτων; Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε, αφού συμμεριζόμαστε κοινό στρατηγικό στόχο ή σάς έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, τη θολούρα, την οργή, τους αγανακτισμένους;».

«Το δίλημμα είναι σαφές και η αγόρευση του κ. Τσίπρα δυσκολεύει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ. Ύστερα από αυτή την αγόρευση, για να αποσείσετε το βάρος αυτής της επιχειρηματολογίας, δεν έχετε παρά έναν δρόμο. Να συνταχθείτε μαζί μας στον στρατηγικό στόχο και να υπερψηφίσετε τη διάταξη, αλλιώς μένετε βαριά εκτεθειμένοι», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.

Διαβάστε ακόμη: