Στην τροπολογία του Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθαρίζεται ότι για τη συμμετοχή κόμματος στις εκλογές, πρέπει η πραγματική του ηγεσία να μην έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα.

Διευκρινίζεται ότι η πραγματική ηγεσία, έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση Προέδρου, εμφανίζεται να ασκεί τη διοίκηση του κόμματος. Ορίζεται, ακόμη, ότι η συνδρομή των συγκεκριμένων προϋποθέσεων, ελέγχεται από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος και όλα τα μέλη του.

Η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφισθεί με διαδικασίες – «εξπρές» τη Δευτέρα, εν όψει της απόφασης του Αρείου Πάγου στις αρχές Μαΐου σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την ανακήρυξη των πολιτικών κομμάτων που θα κατέβουν στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ανακοίνωσε ότι θα τεθεί επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη, προκειμένου να ξεπεράσει τον «σκόπελο» του νόμου που ψηφίσθηκε για να τεθεί «μπλόκο» στη συμμετοχή του, στις εκλογές.

Βορίδης: Θέλουμε να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατέστησε σαφές, νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ότι η κυβέρνηση θα θωρακίσει την δικαστική κρίση για την κάθοδο ή μη του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη. Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ένας καταδικασθείς για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό.

«Προφανώς σε συζητήσεις συνταγματικές όλοι έχουν τις απόψεις τους, έχουμε μιλήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος, ούτε έχουμε μιλήσει με οποιονδήποτε, ούτε οτιδήποτε πει σχετικό. Απλώς τί θέλουμε; Θέλουμε να είναι ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως», είπε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε ακόμη: