Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, προχώρησε σε τρεις αλλαγές που αφορούν παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης αλλά και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής.

Στη β. περίπτωση, περιορίζονται τα αδικήματα της ισόβιας κάθειρξης στα καθαρά πολιτειακά (όχι γενικά) για τον Πρόεδρο, Γραμματέα, μέλη διοικούσας επιτροπής, νόμιμο εκπρόσωπο και πραγματικής ηγεσίας που οδηγούν σε αδυναμία κατάρτισης συνδυασμών στις εκλογές

Στη γ. περίπτωση, παραμένει η αναφορά στο άρθρο 29 του Συντάγματος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ωστόσο, η κρίση επ’ αυτού από τον Άρειο Πάγο δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οιοδήποτε βαθμό υποψηφίων, για αδικήματα που αφορούν την εσχάτη προσωδία (134 ΠΚ) και εγκληματική οργάνωση (187, 187Α)

Δικαίωμα ακρόασης. Προς υποβοήθηση της κρίσης του Αρείου Πάγου, πολιτικά κόμματα ή εκλογές έχουν δικαίωμα κατάθεσης υπομνήματος. Σε περίπτωση αυτεπαγγέλτου ελέγχου, ο Άρειος Πάγος καλεί το ελεγχόμενο κόμμα να λάβει γνώση και υποβάλλει υπόμνημα.

Ακόμη, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι θα υπάρξει σε δεύτερο βαθμό (πιθανότατα στο επικείμενο ερανιστικό νομοσχέδιο), παρέμβαση για την επέκταση του χρόνου που θα απαιτείται ώστε να κρίνει ο Άρειος Πάγος, τις περιπτώσεις. Αυτό, διότι «η μετακίνηση της προθεσμίας επηρεάζει άλλες και κυρίως, εκείνες που αφορούν την προθεσμία παράδοσης ψηφοδελτίων», τόνισε.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Ναι» στην κυβερνητική τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

«Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ναι» στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για το «μπλόκο» στη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές του 2023, ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωστοποίησε σήμερα (08/02) ο Πρόεδρος του κόμματος.

«Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών», υποστήριξε.

Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Το ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυσή του, βρέθηκε στην πρωτοπορία της εθνικής συμφιλίωσης αλλά και του αγώνα εναντίον των απολογητών του χιτλερισμού.

Το 2013, όταν το κίνημα οργάνωνε επικοινωνιακή καμπάνια για να διατρανώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και παράλληλα μιλούσε για την ανάγκη προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος έναντι του φαινομένου του νεοναζισμού, άλλες πολιτικές δυνάμεις “ξέπλεναν” το εν λόγω μόρφωμα.

Είτε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με μία “σοβαρή Χρυσή Αυγή” όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, είτε υιοθετώντας στη Βουλή το απαράδεκτο δόγμα εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι “δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι”, αποκλειστικά και μόνο για να προωθούν τα νομοσχέδια της αρεσκείας τους, μαζί με τους Χρυσαυγίτες.

Ήταν ύστερα από προσωπική μου επιστολή, τον Οκτώβριο του 2020, προς τον αείμνηστο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που έκλεισαν οριστικά οι πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου στον καταδικασθέντα ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, παρά την καθυστέρηση που είχε επιδείξει η τότε κυβέρνηση.

Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένοι έκαναν δεύτερες σκέψεις με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, υπολογίζοντας πάνω απ’ όλα το πολιτικό κόστος. Πιστοί στη λογική “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φθάσαμε να νομοθετήσουμε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από τις εκλογές.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει –πιστό στις παραδόσεις του– να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Γι’ αυτό και καταθέσαμε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα.

Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα εκείνης, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών».

Διαβάστε ακόμη: