Έχοντας ανέβει εγκαίρως στο άρμα και στο momentum του πράσινου μετασχηματισμού των παγκόσμιων ενεργειακών πηγών, η εταιρεία Metlen διανύει την πιο «καλπάζουσα» αναπτυξιακά περίοδο της ιστορίας της, πετυχαίνοντας μεγέθυνση που σε τέτοια επίπεδα όχι μόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά αποτελούν case study για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.
Η απορρόφηση της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ (Μεταλλικές Κατασκευές) πριν εφτά χρόνια, το 2017, έβαλε τον όμιλο Μυτιληναίου και νυν Metlen στο παγκόσμιο «παιχνίδι» των ενεργειακών projects, καθώς η πρώτη ήδη από το 2011 είχε πλασαριστεί μέσα στους δέκα κορυφαίους κατασκευαστές ενεργειακών έργων παγκοσμίως.
Πλέον, ο όμιλος Metlen, μέσω της ΜΕΤΚΑ έχει απλωθεί και στις πέντε ηπείρους, έχει κάνει μπαράζ κρίσιμων εξαγορών αλλά και έχει «χτίσει» ενεργειακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας ήδη παρουσία σε 12 χώρες της Ευρώπης, πέντε χώρες της Ασίας, τρεις στην Αμερική, ενώ έχει πάει και στην Αυστραλία.
Στην Ευρώπη, ο ελληνικός όμιλος δραστηριοποιείται σε χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρος, Βουλγαρία, Μεγάλη Βρετανία,Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία. Στην Ασία έχει πάει σε Ινδία, Νότια Κορέα, Καζακστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν, ενώ στην αμερικανική ήπειρο έχει πάει σε Καναδά, Χιλή και Πουέρτο Ρίκο.
Σε τρεις άξονες το πλάνο ανάπτυξης
Έχοντας μακρά εμπειρία στη βαριά βιομηχανία και τα μέταλλα, υψηλό δείκτη τεχνογνωσίας και ισχυρή οικονομική βάση, η Metlen έχει σχέδιο ανάπτυξης που πατά σε τρεις άξονες:
1) Την εκτεταμένη κατασκευή συστημάτων στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα (EPC)
2) Το asset rotation, δηλαδή, την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και κατασκευή έργων ΑΠΕ, τα οποία στη συνέχεια παραχωρούνται σε τρίτους με την εταιρεία να αποκομίζει το όφελος
3) Την ανάπτυξη του δικού της χαρτοφυλακίου, ειδικά σε χώρες, όπου έχει χτίσει θέση καθετοποιημένου παρόχου, (Ιταλία, Ελλάδα, αλλά και σταδιακά στη Μ. Βρετανία), μπαίνοντας ενεργειακά σε χώρες και αγορές με εκατομμύρια πελάτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα μελλοντικά μεγέθη του οργανισμού.
Αιχμή του δόρατος για τα έργα ΑΠΕ είναι η Metlen Renewables (M Renewables), ενώ πλέον η εταιρεία στις δεκάδες χώρες που δραστηριοποιείται, έχει τελειωμένο χαρτοφυλάκιο έργων πάνω από 4,3 GW σε φωτοβολταϊκά, 236 MW σε αιολικά και έργα αποθήκευσης με μπαταρίες χωρητικότητας 740 Mwh.
Επίσης στο πλαίσιο του asset rotation προωθεί σειρά έργων, που είτε θα περάσουν στο εταιρικό χαρτοφυλάκιο άμα της λειτουργίας του, είτε προορίζονται για πώληση, που φτάνει στα 10-11GW με πρόθεση αυτή η τακτική και το ισοζύγιο να διατηρούνται, ασχέτως των όποιων αυξομειώσεων συμβαίνουν.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο της M Renewables επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες, καθώς το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας με “ανοιχτούς” διαύλους αξιοποιεί τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και τη ρότα που παίρνει η κάθε αγορά, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης.
Έτσι, με βάση πηγές του ομίλου, η M Renewables διαθέτει από την μόνιμη παρουσία της σε 20 χώρες στις πέντε ηπείρους και περατωμένο χαρτοφυλάκιο πάνω από 4,3 GW σε φωτοβολταϊκά, 236 MW σε αιολικά και έργα αποθήκευσης με μπαταρίες χωρητικότητας 740 Mwh.
Η Ελλάδα
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο στόχος έως το 2030 είναι η «πράσινη» θυγατρική της Metlen να διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ σε φωτοβολταϊκά 1,3 GW, αλλά και 600-700 MW αιολικών έργων, όπως και 600-700 MW μπαταριών.
Οι στόχοι στις ΑΠΕ ενδέχεται αναλόγως των συνθηκών που θα διαμορφώνονται να αναπροσαρμοστούν.
Παράλληλα υπό κατασκευή βρίσκονται φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 800 MW, ενώ στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού που διενεργήθηκε από τον ΥΠΕΝ, η Metlen προωθεί την εγκατάσταση μπαταριών ισχύος 48 MW και συνάμα διαθέτει άδειες από τη ΡΑΑΕΥ για 1,2 GW μπαταριών.
Το πλάνο αυτό για την Ελλάδα, εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης που έχει η Metlen ως ολοκληρωμένος ενεργειακός πάροχος, που ήδη κατέχει μερίδιο περί το 30%.
Ποντάρει πολλά στην αποθήκευση ενέργειας
Γνωρίζοντας άριστα τους δρόμους της ενέργειας όσο λίγοι, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει δώσει τις κατευθύνσεις ώστε η M Renewables να κατευθυνθεί και προς τα έργα αποθήκευσης.
Τα κόστη των πράσινων επενδύσεων πέφτουν και ανοίγονται ευκαιρίες για πολλαπλές αποδόσεις μέσα από τις σύνθετες υπηρεσίες που θα προσφέρουν οι δομές αποθήκευσης.
Η εταιρεία ποντάρει στην εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων μπαταριών λιθίου (stand alone) καθώς ειδικά γι’ αυτές, δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας και καθίστανται συνεχώς φθηνότερες.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τους τελευταίους 16 τελευταίους μήνες το κόστος των μπαταριών έχει υποχωρήσει κατά 60%, με περαιτέρω τάσεις μείωσης.
Σημειώνεται πως η εγκατάσταση μπαταριών έχει οικονομικό νόημα όταν είναι ενταγμένη στο χαρτοφυλάκιο μιας καθετοποιημένης εταιρείας, με δραστηριότητα και παραγωγή από όλες τις τεχνολογίες.
Στις τρεις κορυφαίες επιλογές της Citi πανευρωπαϊκά από το μεταλλευτικό κλάδο
Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Metlen παρουσιάζει βελτιωμένο προφίλ στο ταμπλό του Χ.Α., καθώς στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις από 4/12, ενισχύεται κατά 8,68%, έχοντας απομακρυνθεί από τα χαμηλά έτους κοντά στα 30 ευρώ.
Χθες έκλεισε στα 33,80 με άνοδο 2,18%, πετυχαίνοντας υψηλά δύο μηνών.
Παράλληλα, όλες τις τελευταίες ημέρες κάνει πολύ ισχυρές συναλλαγές όπως χθες που διακίνησε 10,39 εκατ. ευρώ, ένδειξη ότι υπάρχει δραστηριοποίηση ισχυρών παικτών.
Σε νέα ανάλυσή του, ο αμερικανικός οίκος Citi συστήνει αγορά για τη Metlen με τιμή – στόχο τα 46 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντάς τη στις τρεις κορυφαίες επιλογές της στον μεταλλουργικό κλάδο της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο τομέας της ενέργειας για τη Metlen πατάει σε σταθερές βάσεις με βελτίωση της παραγωγής το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι καλές, με σημαντική εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων και νέα φωτοβολταϊκά να ξεκινούν το 2ο εξάμηνο του 2024 αλλά και το 2025.
Τα θεμελιώδη στοιχεία στον χώρο του μετάλλου αναπτύσσονται ευνοϊκά – η εταιρεία βρίσκεται σε καλή θέση στην καμπύλη κόστους αλουμινίου και θα επωφεληθεί από τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου και αλουμίνας.
Η Citi εκτιμά ότι η δραστηριότητα στα μέταλλα θα συνεχίσει να αποφέρει καλύτερα κέρδη στο υπόλοιπο του έτους και το 2025.
Διαβάστε ακόμη
- Τα τρία ελληνικά ξενοδοχεία που μπήκαν στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου
- Τι θα συμβεί αν πληκτρολογήσεις «All I want for Christmas is you» στο Google
- Τα φαγητά που ξεχωρίζουν οι τουρίστες από τα ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο
- Σε συζητήσεις με τον Φερίτ Σαχένκ της Dogus για το Grand Resort Lagonissi ο Μαντωνανάκης