Με στόχο να αποκτήσει σημαντικό κομμάτι από το μπαράζ των πολυάριθμων έργων ΣΔΙΤ που μέλλουν να προκηρυχτούν τα επόμενα χρόνια, ο όμιλος Metlen, μέσω της θυγατρικής του Μεταλλικές Κατασκευές (ΜΕΤΚΑ), συνεχίζει να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο των εξειδικευμένων εταιρειών του, ανακοινώνοντας χθες μια ακόμα στοχευμένη εξαγορά.

Ο λόγος για την εξαγορά της εταιρείας ΜΤ ΑΤΕ έναντι 14 εκατ. ευρώ, η οποία είναι εξειδικευμένη στα έργα διαχείρισης αποβλήτων και επεξεργασίας νερού, έχοντας ένα αξιοσημείωτο παλμαρέ έργων στην κυκλική οικονομία.

Μεταξύ άλλων η ΜΤ ΑΤΕ διαθέτει πιστοποιητικό εργοληπτικής ικανότητας ανώτερης ειδικής τάξης (4ης τάξης) στην ειδική κατηγορία του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) για «Έργα καθαρισμού και επεξεργασίας νερού, υγρών και στερεών και αέριων αποβλήτων». Επιπλέον, δραστηριοποιείται σε κτηριακά, υδραυλικά και ειδικά βιομηχανικά έργα.

Η εξαγορά της εταιρείας έγινε από τη θυγατρική της Metlen, την εταιρεία ΜΕΤΚΑ που αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα του ομίλου στον κλάδο κατασκευών, υποδομών και ευρύτερων ενεργειακών έργων.

Η ΜΕΤΚΑ εφαρμόζει στρατηγική επιθετικής διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου έργων της, έχει εδώ και πολλά χρόνια καταστεί μια από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στην κατασκευή απαιτητικών ενεργειακών έργων, ενώ πλέον τα τελευταία χρόνια κάνει άνοιγμα και σε – δημόσια και ιδιωτικά – έργα στη χώρα μας.

Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο των υποδομών, κατέχοντας εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης και πλέον εξειδικεύεται στην κατασκευαστική δραστηριότητα αναλαμβάνοντας έργα υποδομών όπως οδοποιία, κτιριακά, σιδηροδρομικά, λιμενικά έργα, αλλά και έργα διαχείρισης στέρεων και υγρών αποβλήτων.

Σύμφωνα με το στρατηγικό της πλάνο, η ΜΕΤΚΑ στοχεύει να εδραιωθεί ως ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του κλάδου των υποδομών στην Ελλάδα και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, προς όφελος της ανάπτυξης και κερδοφορίας της.

Το ανεκτέλεστο και ο στόχος του Χ.Α.

Ήδη έχει «χτίσει» ένα ανεκτέλεστο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ συμμετέχει σε διαγωνισμούς για οδικά και σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,85 δισ. ευρώ διεκδικώντας μερίδιο. Συνάμα, εισέρχεται στα περιβαλλοντικά έργα, όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει υποβάλει προσφορές για έργα συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων – ΚΕΛ Ραφήνας, Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων – ΟΕΔΑ Ύδρας, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων – ΜΕΑ Καβάλας και ΜΕΑ Αγρινίου).

Να σημειωθεί ότιο επικεφαλής του ομίλου Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει προαναγγείλει ότι μετά το spin-off της ΜΕΤΚΑ επόμενος στόχος είναι η αυτόνομη είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Παράλληλα, ο CEO της ΜΕΤΚΑ Ντίνος Μπενρουμπή έχει δεσμευτεί για διπλασιασμό τζίρου και κερδών τα προσεχή χρόνια.

Στόχο της εταιρείας είναι να συνεισφέρει στον όμιλο με αυξημένα EBITDA, καθώς διατηρεί σαφώς υψηλότερα περιθώρια κέρδους από τους άλλους τομείς.

Η METKA διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητα, τα οποία προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εταιρία για τη συμμετοχή της σε ΣΔΙΤ και άλλα έργα.

Ποια είναι η ΜΤ ΑΤΕ

Η εταιρεία ΜΤ Α.Τ.Ε. συστάθηκε στην Αθήνα το 1998 και αποτελεί συνέχεια της εταιρείας Ε. ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ – Κ. ΤΣΙΟΥΦΗΣ Ο. Ε., που ιδρύθηκε το 1983, από τον Ευστάθιο ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ και τον Κωνσταντίνο ΤΣΙΟΥΦΗ , διπλωματούχους Ηλ/γους / Μηχ/γους Μηχανικούς του ΕΜΠ.

Δραστηριοποιείται στην ανάληψη και κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, με ειδίκευση στα περιβαλλοντικά έργα.

Το 2023 ο κύκλος εργασιών της ΜΤ ΑΤΕ ανήλθε στα 17,1 εκατ. ευρώ έναντι 16,7 εκατ. ευρώ το 2022 (+2,34%), ενώ τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 4,47 εκατ. ευρώ έναντι 2,85 εκατ. ευρώ το 2022 (+56,60%).

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 4,06 εκατ. ευρώ έναντι 1,79 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022, μια αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό +126%.

Τα κέρδη μετά φόρων το 2023 ανήλθαν σε 2,75 εκατ. ευρώ από 1,24 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022, μια αύξηση κατά +121%. Στα τέλη του 2023 απασχολούσε 48 μόνιμους υπαλλήλους, έναντι 30 στο τέλος της χρήσης του 2022.

Η εξαγορά αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της METKA για την διεύρυνση της δραστηριότητάς της στον τομέα των περιβαλλοντικών έργων (διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και ανάκτησης ανακύκλωσης, συντηρήσεις κάθε είδους περιβαλλοντικών έργων) αλλά και για την περαιτέρω αναβάθμιση και αύξηση του δυναμικού της στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά ιδιωτικών και δημόσιων κτιριακών έργων.

Με το επιπλέον χαρτοφυλάκιο περιβαλλοντικών έργων της Μ.Τ. ΑΤΕ και με τη σχετική τεχνογνωσία, η ΜΕΤΚΑ ενισχύει τις δυνατότητες της να διεκδικήσει νέα έργα και να αυξήσει το μερίδιό της σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Η εξαγορά της startup ZEOLOGIC το 2019

Θυμίζουμε πως από το Φεβρουάριο του 2019 η Metlen, ως Μυτιληναίος τότε, είχε δείξει τις προθέσεις της να μπει δυναμικά στα έργα της κυκλικής οικονομίας και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως είναι η επεξεργασία λυμάτων και αποβλήτων, εξαγοράζοντας το 60% της εκ Θεσσαλονίκης startup εταιρεία ZEOLOGIC.

Η ZEOLOGIC, έχει αναπτύξει μια σειρά ανταγωνιστικών λύσεων, με βάση τη νανοτεχνολογία (νανοσυσσωρευτές, οργανοσυσσωρευτικές ενώσεις και νανοσωματίδια μεταλλικής οξείδωσης κ.α.), που αντιμετωπίζουν τις πιο απαιτητικές προκλήσεις στον τομέα των λυμάτων, ιλύος και υγρών αποβλήτων.

Πρόκειται για πρωτοπόρα εταιρεία στην κυκλική οικονομία που εξειδικεύεται στην επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων. Με λίγα λόγια, λύνει με …πράσινο τρόπο, προβλήματα αποβλήτων.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία διαχείρισης αποβλήτων που διαθέτει η ZEOLOGIC βρίσκει εφαρμογή σε ολοένα και περισσότερους τομείς, προσφέροντας περιβαλλοντικές λύσεις σε εταιρείες που λόγω της δραστηριότητάς τους έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο.

Έτσι έχει εφαρμογή σε μεγάλες βιομηχανίες που έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο, ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

Δηλαδή, στην πετρελαϊκή και εξορυκτική βιομηχανία, τη ναυτιλία, τα σύμμεικτα αστικά απόβλητα, αλλά και σε πολλά ακόμη πεδία.

Η ZEOLOGIC έχει στο ενεργητικό της σημαντικά έργα με μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε XYTA, βιομηχανίες, ξενοδοχεία κ.α.

Μεγάλοι στόχοι

Οι στόχοι του ομίλου Μυτιληναίος με αιχμή τη ZEOLOGIC είναι μεγάλοι ενώ ήδη εδώ και μια τετραετία έχουν γίνει οι πρώτες συμφωνίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με στόχο την περαιτέρω επέκταση στη Μέση Ανατολή.

Η πρώτη συμφωνία έγινε με την Fairdeal Marine Services FZE, για την κατασκευή της πρώτης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων πετρελαιοειδών ιλύων, καθώς και ιλύων που προκύπτουν από συστήματα επεξεργασίας αέριων ρύπων.

Διαβάστε ακόμη: