Την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας σε ΜΕΤΛΕΝ που σηματοδοτεί την νέα εποχή και το σφράγισμα ενός  μεγάλου κύκλου της εταιρείας  ανακοίνωσε στη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

«Αυτή η εταιρεία είναι σαν δεύτερο παιδί μου» δήλωσε σε έντονα συναισθηματική φόρτιση ο επικεφαλής της εταιρείας εκφράζοντας τη δυσκολία, η οποία όπως είπε γίνεται πλέον αναγκαιότητα λόγω του διεθνούς βηματισμού της να αλλάξει όνομα  μετά από 115 χρόνια. «Υπάρχει αυτή η δυσκολία αλλά και η απαιτούμενη αποφασιστικότητα και προσήλωση για να πατήσουμε σε νέες κορφές που δεν έχει πατήσει πότε ελληνική εταιρεία» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος. «Θα το χωνέψετε και εσείς το νέο όνομα όπως το χώνεψα και εγώ» είπε απευθυνόμενους στους μετόχους.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσματα δήλωσε ότι αν δεν μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα η εταιρεία θα συνεχίσει την ίδια πορεία και θα εδραιώσει τη θέση της στη συνείδηση του κόσμου ως μια εταιρεία που θα κυμαίνεται σε λειτουργική κερδοφορία από 1 έως 1,2 δις. και καθαρά κέρδη που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 700 εκ. το 2024. Σε ότι αγορά το χρηματιστήριο του Λονδίνου οι διαδικασίες προχωρούν. Όμως τόνισε ότι μια διαδικασία περίπλοκη και επίπονη που επιβαρύνει τα στελέχη της εταιρείας που τρέχουν την ανάπτυξη της Μυτιληναίος. Οι τράπεζες σημείωσε «τρέχουν τα σχετικά ζητήματα ελπίζω του χρόνου η συνέλευση να γίνει αλλού, σημείωσε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εισαγωγής στο ΧΑΑ της ΜΕΤΚΑ.

Για τη διύλιση

Σε ότι αφορά τις φήμες για  μετοχικό ενδιαφέρον της Μυτιληναίος για την Hellenic Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι γράφονται πληροφορίες για νούμερα και ποσοστά που δήθεν κατέχω που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Κανείς από τους μετόχους δεν έχει πρόθεση να πουλήσει, ούτε ο κ. Λάτσης που τον σέβομαι ούτε το ΤΑΙΠΕΔ. Αν αυτό αλλάξει το θέμα πάει αλλού» είπε. Η διύλιση ανάφερε είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα που έχουμε παρουσία από καιρό». Τόνισε όμως ότι δεν θέλει να δίνει προσδοκίες σε κάτι που μπορεί να μην έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Πάνω από 700 εκ κέρδη

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι είχε προβλέψει το 1 δισ. σε EBITDΑ και 600 καθαρά κέρδη το 2023. Τους μετόχους είπε δεν τους ενδιαφέρουν τα λειτουργικά κέρδη. Μπορεί να αγοράζεις μια εταιρία με 200 εκ ΕBITDA  και να προσθέτει άλλα τόσα σε χρηματοοικονομικό κόστος. Σημασία όπως είπε έχουν τα καθαρά κέρδη και τα κέρδη ανά μετοχή. «Αυτά είναι τα νούμερά μας τα οποία θα αλλάξουν με την ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων που τρέχουν ή μέσω κάποιας εξαγοράς με την οποία θα αλλάξει πίστα η εταιρεία» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Για τις ΑΠΕ

Σε ερωτήσεις μετοχή  για τις αρνητικές τιμές στην αγορά ενέργειας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ανάφερε ότι ήταν αναμενόμενες και εδώ και καιρό είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό στη Γερμανία. Σημείωσε ότι το καθεστώς με τις ταρίφες που θεσμοθετήθηκε για να προωθηθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ, παρακίνησε πολλούς να μπουν στην παραγωγή των ΑΠΕ για να έχουν ένα εξασφαλισμένο εισόδημα. “Σήμερα οι αρνητικές τιμές είναι ένα πρόβλημα που πρέπει αν αντιμετωπίσει η αγορά, αλλά οι μεγάλες καθετοποιημένες με τεχνογνωσία εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία αυτή προς όφελός τους και προς όφελος των πελατών τους.
Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές μέχρι να βρεθεί μια ισορροπία. Αυτή η ισορροπία θα βρεθεί μαζί με τη συγκέντρωση της αγοράς ενέργειας σε λίγους και ισχυρούς. Σήμερα τα δίκτυα έχουν να διαχειριστούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για τις οποίες δεν είχαν προετοιμαστεί”, ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Μέρισμα

Η ΓΣ ενέκρινε επίσης την διανομή μερίσματος 1,5 ευρώ ανά μετοχή το οποίο μαζί με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές θα ανέλθει σε 1,55 ευρώ. Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 26η Ιουλίου και η καταβολή στους μετόχους θα ξεκινήσει στις  2 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη