Αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σόκαρε τις αγορές ανακοινώνοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την εκπληκτικά ισχυρή επίδοση των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές, οι αγορές υποδηλώνουν ένα επίπεδο άγχους σε σχέση με αυτό που συνήθως παρατηρείται γύρω από γεωπολιτικές συγκρούσεις ή ευρείες οικονομικές αναταραχές, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Euro Stoxx 50, ή VStoxx, αυξήθηκε κατά 6,6 μονάδες την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Ενώ το απόλυτο επίπεδο εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλό, ο λόγος προς τον αντίστοιχο δείκτη των ΗΠΑ, τον δείκτη VIX, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017.

Βρίσκεται επίσης σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους του 2012, όταν ο απόηχος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε η Ελλάδα έφεραν την Ευρωζώνη στο χείλος της κατάρρευσης.

Αυξημένο ρίσκο

Οι κίνδυνοι γύρω από τις εκλογές της Γαλλίας στις αρχές Ιουλίου έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους αντίστοιχους της ψηφοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Ιουλίου, αναστατώνοντας τις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων.

Σημειωτέον πως οι μεγαλύτερες εταιρείες της Γαλλίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του δείκτη Euro Stoxx 50.

«Οι απροσδόκητες και σχεδόν άμεσες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία που προκηρύχθηκαν από τον πρόεδρο Μακρόν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Citigroup Αμάν Μπανσάλ.

Σημειώνει ότι οι μετοχές της χώρας τείνουν να είναι πιο ευμετάβλητες από τις αντίστοιχες άλλων χωρών γύρω από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, αν και οι διακυμάνσεις είναι υψηλότερες στις προεδρικές ψηφοφορίες από ό,τι στις βουλευτικές.

Τα spreads των κρατικών ομολόγων διευρύνονται και οι γαλλικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις την περασμένη εβδομάδα καταγράφοντας την πρώτη πτώση τους κατά 2% σε μία μόνο ημέρα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Η τριμηνιαία τεκμαρτή μεταβλητότητα στον γαλλικό δείκτη αναφοράς CAC 40 εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, ενώ οι μετοχές των τραπεζών και άλλων κυκλικών τομέων κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Τα δικαιώματα προαίρεσης συναλλάγματος υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για τις γαλλικές εκλογές από ό,τι για τη βρετανική ψηφοφορία που προκήρυξε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τον περασμένο μήνα.

Η τεκμαρτή μηνιαία μεταβλητότητα του ευρώ σε σχέση με τη στερλίνα μεταβλήθηκε ελάχιστα μετά από την ανακοίνωση του Σούνακ, ενώ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, μετά από την αντίστοιχη ανακοίνωση του Μακρόν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πιέσεις στο ευρώ

Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη εντείνει τις πιέσεις στο ευρώ. Ενώ οι τιμές spot είναι σχετικά συγκρατημένες, οι επενδυτές προσέθεσαν bearish δικαιώματα προαίρεσης στο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Η αντιστάθμιση έναντι μιας πτώσης της ισοτιμίας ευρώ-στερλίνας τον επόμενο μήνα έχει καταγράψει το υψηλότερο κόστος από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ το ασφάλιστρο για τα bullish bets στο ελβετικό φράγκο έχει διευρυνθεί σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2022

Διαβάστε ακόμη