Η μεγάλη επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου, των αποκρατικοποιήσεων και της «εισβολής» στη χώρα μας πανίσχυρων private equity funds, στην κυριολεξία των μεγαλύτερων στον κόσμο, τα οποία «ρίχνουν» πακτωλό χρημάτων άνευ προηγούμενου στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, διαμορφώνουν ένα νέο οικονομικοπολιτικό και τραπεζικό περιβάλλον!

Οι επενδυτικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την ανέλιξη εντός του προσεχούς έτους σε υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα, καθώς και το μεγάλο στοίχημα της απορρόφησης και διάχυσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξαναβάζουν στο παιχνίδι, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τις τράπεζες.

Ο αναβαλλόμενος φόρος και τα stress tests

Και μπορεί σε απόλυτους αριθμούς οι τράπεζες την ώρα τούτη να μην αντιμετωπίζουν ζήτημα επάρκειας κεφαλαίων, ωστόσο υπάρχει πάντα ανοικτό το μετατεθέν στο μέλλον ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, τα stress tests που θα διενεργηθούν περίπου το καλοκαίρι του 2022, καθώς και η μη απολύτως προβλέψιμη έκβαση του ύψους των κόκκινων δανείων που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας!

Ισχυρό ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα

Όλα τούτα συνολικά και αθροιστικά ενισχύουν την κρατούσα άποψη, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι θα πρέπει να υφίσταται στη χώρα πολύ ισχυρό, ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα, που να μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά το μεγάλο στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης!

Τράπεζα Πειραιώς: Ράλι 41% «βλέπει» η Euroxx

Placement από το ΤΧΣ του 20% των μετοχών Εθνικής και Τρ. Πειραιώς!

Υπό το πρίσμα αυτό θεωρείται αυτονόητη η βούληση κυβέρνησης και κεντρικών τραπεζικών αρχών για πέρασμα πλήρως στον ιδιωτικό τομέα πιστωτικών ιδρυμάτων όπου το ΤΧΣ εξακολουθεί να διατηρεί υψηλές μετοχικές θέσεις!

Επί του προκειμένου, το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και το 20% της Τράπεζας Πειραιώς!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο στο Μαξίμου όσο και στην ΤτΕ κυρίαρχη άποψη αποτελεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση και των δύο μεγάλων και παραδοσιακών τραπεζών!

Το σενάριο που κυκλοφορεί, και το οποίο όπως διαβεβαιώνουν οι καλά γνωρίζοντες εξετάζεται με μεγάλη προσοχή, θέλει εντός του 2022, και εφόσον δεν προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το ΤΧΣ να προχωρεί σε placement για να πωλήσει το 20%, από το 40% των μετοχών που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα αλλά και το εναπομείναν 20% στην Τρ. Πειραιώς!

Ισχυρό ενδιαφέρον από κορυφαία funds, ιδιώτες ξένους επενδυτές και Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες

Η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ τις οποίες κατέχει σε Εθνική και Τρ. Πειραιώς σε ιδιώτες Έλληνες και ξένους επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, εκτιμάται ότι θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο τραπεζικό σύστημα το οποίο θα απεγκλωβιστεί σχεδόν πλήρως από τον βραχνά του Δημοσίου και τον έλεγχο του κράτους!

Και είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως την ώρα τούτη το ενδιαφέρον των μεγάλων ιδιωτών επενδυτών, μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών και ξένων για συμμετοχή στις τράπεζες είναι τεράστιο. Και αντικατοπτρίζεται τόσο στην ενεργό επενδυτική επιστροφή Πόλσον όσο και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Χένρι Χόλτερμαν, ο Ολλανδός του Ελλάκτορα, που προφανώς αντί να κάτσει να ασχολείται με τους κάθε λογής Μπακοκαϋμενάκηδες αναζητεί ευκαιρίες για να μπει στις τράπεζες!

Κορυφαία funds ψάχνουν αγοραστές για 2 εισηγμένες!

Στο τραπέζι το σενάριο της μεγάλης συγχώνευσης! Και οι δυσκολίες…

Υπό την οπτική γωνία αυτή, με δεδομένη και κυρίαρχη άποψη την δημιουργία πανίσχυρου ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος, στο τραπέζι έχει μπει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τo σενάριο συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Τρ. Πειραιώς, αφού προηγουμένως προηγηθούν τα placements μέσω των οποίων το Δημόσιο θα μειώσει ή εκμηδενίσει τη μετοχική του θέση!

Το φιλόδοξο αυτό σενάριο, μέχρι στιγμής σκοντάφτει στην άρνηση των βασικών μετόχων, εν προκειμένω του ΤΧΣ που θα απολέσει τα περιουσιακά του στοιχεία και τον έλεγχο που ασκεί, αλλά και της μη έγκρισης ακόμη από τον SSM, που θα πρέπει να πειστεί!

Επιπροσθέτως, το σενάριο συγχώνευσης των δύο τραπεζών θα έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα κλεισίματος καταστημάτων και μείωσης του προσωπικού!