Μπορεί το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τον ΔΕΔΔΗΕ και την Macquarie, αλλά και τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha και της Τρ. Πειραιώς την μερίδα του λέοντος (και όσον αφορά την δημοσιότητα) να την πήραν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που απέκτησαν πακέτα μετοχών ουσιαστικά μέσα από προσυμφωνίες με τις διοικήσεις και τους συμβούλους έκδοσης, ωστόσο τα «χοντρά» ιδιωτικά πορτοφόλια, εγχώρια και ξένα, δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι κορυφαίοι επιχειρηματίες που ασχολούνται στην ελληνική αγορά με πλήθος δραστηριοτήτων σε όλο το εύρος της επιχειρηματικής δράσης, αλλά και ισχυροί εφοπλιστές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις τόσο σε σχέση με τις αυξήσεις κεφαλαίου όπως της ΔΕΗ εν προκειμένω, αλλά και σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα σε όλες του τις προεκτάσεις!

Έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον μεγαλοεπιχειρηματιών και εφοπλιστών θα καταστεί εμφανές αρχικά στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, που με βάση τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από την υπερβάλλουσα ζήτηση μετοχικών τίτλων ενδεχομένως και να ξεπεράσει το 1,25 δις. ευρώ!

Το εγχώριο ισχυρό κατεστημένο φέρεται αποφασισμένο να διεκδικήσει το ποσοστό που του αναλογεί στις μεγάλες εκδόσεις, υπό την έννοια ότι τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν μπορούν να μονοπωλούν, ιδίως μέσα από προσυμφωνίες κλεισμένες εξωθεσμικά, συγκεκριμένα funds που κυριαρχούν εσχάτως στην ελληνική πραγματικότητα.

Επιπροσθέτως, οι ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες που ασχολούνται ενεργά στη χώρα μας, «βλέπουν» παράλληλα και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα όπου και αποσκοπούν να εισέλθουν μόλις τα δεδομένα το επιτρέψουν!

Υπό αυτό το πρίσμα, το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων μεγιστάνων – ολιγαρχών που εμπλέκονται ενεργά στην επιχειρηματική ζωή του τόπου, εστιάζεται στις εξελίξεις στην Εθνική τράπεζα και την αύξηση κεφαλαίου όταν αυτή πραγματοποιηθεί, που στην ουσία θα δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση της!

Επιπροσθέτως μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για την Τρ. Πειραιώς όπου τα μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια είναι έτοιμα να τοποθετηθούν αποκτώντας πακέτα μετοχικών τίτλων και κατ‘ επέκταση ρόλο στη λήψη αποφάσεων!

Η υπόθεση της Τρ. Αττικής ενδιαφέρει, αλλά υπό προϋποθέσεις, σε δεύτερο χρόνο και αφού προηγουμένως περάσει το πρώτο στάδιο της κρατικοποίησης της με τις μετοχές να καταλήγουν στα ταμεία ΕΦΚΑ και ΤΜΕΔΕ!

Και αφού φυσικά ξεκαθαρίσει οριστικά και πέραν πάσης αμφιβολίας τι σκελετοί κρύβονται στις ντουλάπες…