Βγήκαν εδώ και κάμποσες μέρες, με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΕΗ για αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, πολλοί και διάφοροι «αναλυτές» και «ειδήμονες» περί των χρηματιστηριακών και άρχισαν αυθαιρέτως να προσδιορίζουν το εύρος της τιμής διάθεσης ανά μετοχή που θα προκύψει μέσα από το βιβλίο των προσφορών!

Και ορισμένοι εξ αυτών, που θέλουν να παρουσιάζονται ως …έγκυροι, έχοντας δήθεν πληροφόρηση, προσέγγισαν την τιμή μέσα από βαρύγδουπες αναλύσεις στην τιμή των 6,5 ευρώ!!!

Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς η ίδια η αφορά μέσα από την προσφορά και την ζήτηση διαμορφώνει το πλαίσιο των τιμών.

Και στην ΔΕΗ πέραν του ήδη γνωστού ενδιαφέροντος από Έλληνες και ξένους ιδιώτες και θεσμικούς, προέκυψε το γεγονός της προϋπάρχουσας συμφωνίας διοίκησης και συμβούλου έκδοσης (Goldman Sachs) με την CVC και άλλα 5-6 μεγάλα funds (Fidelity, Blackrock κλπ) τα οποία είχαν συμμετάσχει και στις 2 προηγούμενες ομολογιακές εκδόσεις της επιχείρησης, προκειμένου να καλύψουν μεγάλο μέρος της αύξησης κεφαλαίου, που κατά τις ενδείξεις πιθανόν να φτάσει και τα 1,2 δις. ευρώ!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τέλος της διαδικασίας μόνο η CVC θα κατέχει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ, προφανώς αποκτώντας και μετοχές από την αγορά και όχι απορροφώντας το 60% της αύξησης κεφαλαίου, από το 17% που συνολικά θα διατεθεί!

Υπό αυτή την έννοια, η υπερβάλλουσα ζήτηση μετοχικών τίτλων μέσα από την αύξηση, που θυμίζει πολύ την αντίστοιχη περίπτωση της Τρ. Πειραιώς, οδηγεί σε διεύρυνση της αύξησης, σε απλά λόγια υψηλότερη τιμή διάθεσης των μετοχών και σε κάθε περίπτωση τιμή βάσης για την αύξηση τουλάχιστον τα 8 ευρώ ανά μετοχή!