Δεν χωρεί αμφιβολία ότι επί χρόνια πολλά, για ολόκληρες δεκαετίες, με αποκορύφωμα την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης που στην κυριολεξία την απαξίωσε, η ΔΕΗ αποτελούσε μια επιχείρηση του δημόσιου τομέα την οποία λυμαίνονταν οι πάντες!

Τα βαρίδια μιας ολόκληρης εποχής

Από διαπλεκόμενα συμφέροντα του χώρου και πάσης φύσης «νταβατζήδες» μέχρι κομματάρχες, κρατικοδίαιτους, συνδικαλιστές και κάθε λογής νταραβεριτζήδες!

Οι παρατρεχάμενοι πλούτιζαν, οι διαπλεκόμενοι την απομυζούσαν, οι νταραβεριτζήδες έκλειναν συμφωνίες, «δουλειές», οι κομματάρχες διόριζαν και ρουσφετολογούσαν, οι συνδικαλιστές απέκτησαν βίλες και κότερα, απειλούσαν την κοινωνία κάθε τρεις και λίγο ότι θα κατεβάσουν διακόπτες, ενώ παράλληλα «έκαναν παιχνίδι», έπαιρναν τρελά μπόνους και «εκβίαζαν» μηχανισμούς, διοικήσεις και καταστάσεις!

Ειδικά κατά την εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ η ΔΕΗ οδηγήθηκε στην χρεοκοπία!

Οι Σκουρλέτηδες, οι Σταθάκηδες και οι Παναγιωτάκηδες συνεπικουρούμενοι από κομματόσκυλα και συνδικάλες οδήγησαν την επιχείρηση στην απόλυτη κατάπτωση, στην απαξίωση και στον εν εξελίξει κατακερματισμό!

Για να μπουκάρουν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα και να υφαρπάξουν μπιτ παρά τα αμύθητης αξίας (όπως αποδείχθηκε περίτρανα στην ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 2,1 δισ.!!!) περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης…

Ο δύσκολος δρόμος της νέας διοίκησης

Επί νέας διοίκησης της ΔΕΗ και νέας διακυβέρνησης της χώρας, ακολουθήθηκε ο άλλος δρόμος, ο δύσκολος!

Αυτός της επιλογής τεχνοκράτη μάνατζερ και της απόφασης αντί για διάλυση και ξεπούλημα να υπάρξει εξυγίανση, ανάπτυξη, ανασυγκρότηση, σχεδιασμός με αρχή, μέση και τέλος!

Ο νέος δρόμος προέβλεπε αυτόνομη πορεία, χωρίς δεκανίκια και νταβατζήδες! Χωρίς κομματικές προσλήψεις και νταραβέρια, χωρίς «ημέτερους» και κρατικοδίαιτους.

Και η νέα διοίκηση, με νέες αντιλήψεις, κέρδισε το στοίχημα. Αφού πρώτα κέρδισε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών!

Και η αλήθεια είναι πως η υπό κατακερματισμό ΔΕΗ μετατράπηκε σε κυρίαρχη δύναμη στην ενέργεια, όπου οι πάντες σπεύδουν να συνεργαστούν μαζί της σε projects και διαγωνισμούς!

Προχώρησε σε εξυγίανση των οικονομικών, επιτυχημένα ομολογιακά δάνεια, αφήνοντας πίσω τον βραχνά του δανεισμού με 18% της εποχής των συριζαίων! Και απόλυτα επιτυχημένες, πέρα και πάνω από τις προβλέψεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων όπως ο ΔΕΔΔΗΕ όπου παραχωρήθηκε μειοψηφικό ποσοστό χωρίς καμμία συμμετοχή στο μάνατζμεντ!

Άλλαξε ο ενεργειακός χάρτης της χώρας με την ΑΜΚ της ΔΕΗ

Αύξηση που θα ξεπεράσει όλα τα δεδομένα

Την ώρα τούτη, με σύμβουλο την Goldman Sachs και σε επαφή με όλους τους ισχυρούς διεθνείς επενδυτικούς οίκους, η ΔΕΗ προχωρεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ! Οι προβλέψεις, ωστόσο, από τους καλά γνωρίζοντες φέρουν την αύξηση να φτάνει στο 1 δισ., ίσως ακόμη και στο 1,2 δισ. ευρώ!

Μέσα από την αύξηση κεφαλαίου το ποσοστό του κράτους μειώνεται στο 34%!

Τούτο, ωστόσο, δεν σημαίνει ούτε ότι το Δημόσιο μελλοντικά θα χάσει τον έλεγχο, ούτε ότι κρύβονται σενάρια για συγχώνευση με «εθνικό παίκτη της ενέργειας», στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, στα πρότυπα της πρότασης επί Σημίτη για συγχώνευση του ΟΤΕ με την Ιντρακόμ, του κυρίαρχου τότε επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη!

Οι ιστορίες συνωμοσίας για «εθνικό παίκτη της ενέργειας»

Και οι ιστορίες συνωμοσίας αυτές κατέπεσαν την ίδια στιγμή, ούτε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τις επανέφερε, ενώ σε γενικές γραμμές κατέβασε τους αντιπολιτευτικούς τόνους στο θέμα αυτό!

Όπως αξιοσημείωτη είναι και η χαλαρή αντίδραση των συνδικαλιστών, με απεργία για τα μάτια του κόσμου μιας ημέρας!

Ακόμη και ο περίφημος Φωτόπουλος δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει την νέα εποχή που διανοίγει ο νέος δρόμος τον οποίο ακολούθησαν κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ!

Μακριά από διαπλοκή, συμφέροντα, νταβατζήδες, κομματάρχες, κομματόσκυλα, ρουφιάνους, νταραβεριτζήδες, κρατικοδίαιτους και άχρηστους διαχειριστές που διαχρονικά οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια την ΔΕΗ στην καταστροφή, στην απαξίωση και στον κατακερματισμό…