Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, σε συνέντευξη της στους «Financial Times», υποστήριξε ότι η Federal Reserve θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της αν σπεύσει να ανακηρύξει τη νίκη της στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού και μετά χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ξανά.

Σε κάθε περίπτωση η κυρία Ντάλι, που θεωρείται από τις πλέον μετριοπαθείς φωνές στο συμβούλιο, αρνήθηκε να απορρίψει την πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει για το αν η μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%.

«Αυτό για το οποίο ανησυχούμε είναι πως δίχως επαρκείς πληροφορίες για το αν έχουμε μπει πραγματικά σε μια διαδικασία αποπληθωρισμού που θα μας επαναφέρει στο 2%, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουμε και να (ξανα)ξεκινήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτό τελικά θα πλήξει την ίδια την αξιοπιστία της Fed.

Κατά την ίδια, πάντως, το ρίσκο της υπερβολικής σύσφιγξης είναι στη φάση αυτή ισορροπημένο με το ρίσκο του να μην κάνει η Fed αρκετά για τη μείωση του πληθωρισμού.

Θυμίζουμε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο συμβούλιο του Νοεμβρίου, με το εύρος τους να βρίσκεται στο 5,25% με 5,50% που είναι υψηλό 22 ετών.

Η αγορά δε, ποντάρει σε διατήρηση τους στα ίδια επίπεδα και κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει να συζητά και το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου.

Η κυρία Ντάλι ρωτήθηκε από τους FT για την άποψη της σε σχέση με τη μείωση των επιτοκίων. Υποστήριξε, λοιπόν, πως η συζήτηση δεν θα έχει να κάνει τόσο με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όσο κυρίως με την ομαλοποίηση των επιτοκίων μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πολύ περιοριστικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη: