«Η επίτευξη συμφωνίας για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα είναι δύσκολη, όχι όμως αδύνατη», τόνισε η Λίνα Μενδώνη από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Κωνσταντόπουλου.

«Δεν έχει μεταβληθεί η θέση της χώρας, η οποία παραμένει εθνική, ομόφωνη και αμετάκλητη και συνοψίζεται στο γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουμε κανένα δικαίωμα κατοχής, νομής ή κυριότητας των γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Η κυβέρνηση διαθέτει στρατηγική διαπραγμάτευσης, που ωστόσο παύει να είναι στρατηγική όταν δημοσιοποιείται», σύμφωνα με την κ. Μενδώνη.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση για «εργαλειοποίηση» της υπόθεσης επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα εν όψει των εκλογών, με την Υπουργό Πολιτισμού να απαντά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που είχε θέσει εγκαίρως και με σαφήνεια το θέμα στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας ότι «η θέση που εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπέρ της σύστασης διακομματικής επιτροπής, ταυτίζεται πρόταση που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Sunday Times – Έλληνας αξιωματούχος: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναμένεται να επιστρέψουν εφέτος»

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στα πρόθυρα συμφωνίας “win – win” με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, των οποίων η επιστροφή στην Αθήνα αναμένεται να αρχίσει πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Sunday Times του Λονδίνου.

Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την ιδιοκτησία των αρχαιοτήτων είναι αμετακίνητες και πρότεινε ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.

Συμπλήρωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση είχαν αποκλείσει οιοδήποτε «δάνειο ή ανταλλαγή, επειδή οιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της ιδιοκτησίας, που αποτελεί κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές».

Πριν από τον επόμενο γύρο συνομιλιών με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, νυν Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πηγή αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη εμπόδια. «Όμως, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, με το πρώτο μέρος των γλυπτών να μεταφερθεί στην Αθήνα, την ίδια περίοδο», τόνισε ο αξιωματούχος.

Βρετανικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι η ιδέα του «παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου» δεν έχει συζητηθεί επισήμως και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η επιστροφή των αρχαιολογικών «θησαυρών», τους οποίους απέσπασε από την οθωμανοκρατούμενη Ελλάδα ο Λόρδος Έλγιν στις αρχές του 1800 και μετέπειτα πούλησε στη βρετανική κυβέρνηση, που τα παραχώρησε στο μουσείο, παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, που διεξάγει εκλογές την ερχόμενη άνοιξη.

Την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του πολιτισμού της ελληνικής αντιπολίτευσης απέκλεισε οιαδήποτε συμφωνία που δεν καθιστούσε σαφές ότι τα γλυπτά ανήκαν στην Ελλάδα. Η Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε στους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης ότι ήταν «θέμα αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες, όπως θα ήταν για τους Βρετανούς αν τους ζητούσαν να “δανειστούν” προσωρινά κλεμμένα κομμάτια του Στόουνχεντζ».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για να επιτρέψει στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου να αποφασίσουν εάν μπορούν να δώσουν αντικείμενα στη συλλογή του. Η Υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Μισέλ Ντόνλαν, πιστεύει πως τα γλυπτά ανήκουν στην Αγγλία και ότι η αποστολή εκείνων στην Ελλάδα θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος». «Θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρο του περιεχόμενο των μουσείων μας», σημείωσε.

Η κοινή γνώμη στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με αυτή στην Ελλάδα. Περυσινή δημοσκόπηση του YouGov διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των Βρετανών πίστευε ότι τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Η ελληνική κυβερνητική πηγή υπογράμμισε ότι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Όσμπορν συμφώνησαν να «κατευνάσουν τη ρητορική».

«Εργαζόμαστε για ευρεία και μακρά πολιτιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή και εναλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό εννοούμε με τη φράση “λύση win – win”. Τα γλυπτά επιστρέφουν στην πατρίδα τους», προσέθεσε η πηγή.

Η δημιουργία ενός «παραρτήματος» του Βρετανικού Μουσείου εντός της Ακρόπολης θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος παράκαμψης των ερωτημάτων περί ιδιοκτησίας. Σε αντάλλαγμα, οι «θησαυροί» που κατείχε η Ελλάδα θα έρχονταν στη Βρετανία για να εκτεθούν, συμπεριλαμβανομένων άγνωστων –έως τώρα– κυκλαδικών και βυζαντινών τεχνουργημάτων.

Όμως, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με πόσα τμήματα της μαρμάρινης ζωφόρου ή άλλων αγαλμάτων που πήρε ο Έλγιν και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο θα ήταν διατεθειμένη η βρετανική πλευρά να επιστρέψει, καθότι παραμένουν ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στο Λονδίνο.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι «λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη συλλογή του μουσείου, καθώς αφηγείται την κοινή μας ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούμε ορισμένα από τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας, με το κοινό».

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε ακόμη: