search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνει την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών η S&P

Η S&P Global Ratings μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες του 2023.

S&P Global Ratings

Επικαλούμενη τις επίμονες πιέσεις από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, την παρατεταμένη πανδημία του COVID-19 και τις αυστηρές συνθήκες νομισματικής πολιτικής, η S&P Global Ratings μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες του 2023.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει τώρα αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 3,8% το επόμενο έτος, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή του για επέκταση 4,1%.

«Η καθοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης προέρχεται από όλες τις αναδυόμενες αγορές, εξαιρουμένης της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας, με τις περισσότερες οικονομίες να είναι έτοιμες να επεκταθούν κάτω από τους μακροπρόθεσμους ρυθμούς τάσης τους», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις για το 2024 και το 2025 παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, με μέσο όρο στο 4,3%.

Ενώ ο πληθωρισμός στις αναδυόμενες αγορές έχει ξεπεράσει την κορυφή ή κορυφώνεται σύντομα λόγω της μείωσης του πληθωρισμού τροφίμων και καυσίμων, εξακολουθεί να είναι έτοιμος να παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών σε πολλές οικονομίες, αναγκάζοντας τις νομισματικές πολιτικές να παραμείνουν περιοριστικές, προειδοποίησε ο οργανισμός.

Διαβάστε ακόμη: