Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα βασικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δημοσίευσε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις.

Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 3,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, άλλα οικονομικά μεγέθη, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, έπεσαν έξω στις προβλέψεις του Reuters. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,6% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με την αναμενόμενη αύξηση 6%, ενώ οι επενδύσεις σε πάγια αυξήθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο, λίγο πιο κάτω από το 4,2% που προέβλεπε η δημοσκόπηση του Reuters.

Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις παρέμεινε σταθερό στο 5% τον Μάιο, αμετάβλητο σε σχέση με τον Απρίλιο και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από εκείνο του Μαΐου πέρυσι.

Κίνα: Αμετάβλητα επιτόκια

Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το επιτόκιο της ετήσιας μεσοπρόθεσμης πιστωτικής διευκόλυνσης στο 2,5% για δάνεια αξίας 182 δισ. γουάν (25,09 δισ. δολάρια), όπως αναμενόταν.

Η κεντρική τράπεζα χορήγησε επίσης 4 δισ. γουάν μέσω επταήμερων πράξεων αντίστροφης επαναγοράς και διατήρησε το επιτόκιο επταήμερης διάρκειας σταθερό στο 1,8%.

Ανέκαμψε το Χονγκ Κονγκ

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέκαμψε με άνοδο 0,71% , ενώ ο CSI 300 στην ηπειρωτική Κίνα διολίσθησε 0,1%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 1,82%, παρασυρόμενος από τις μετοχές ενέργειας και ακινήτων, ενώ ο Topix σημείωσε επίσης παρόμοιες απώλειες 1,49%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,31%, ενώ ο Kospi της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε επίσης πτώση 0,45%, διαγράφοντας τα προηγούμενα κέρδη.

Διαβάστε ακόμη