Το μεγάλο Καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP Investment, με έδρα το Μόντρεαλ προχώρησε σε μείωση θέσεων σε κορυφαίες αμερικανικές μετοχές όπως η Apple, η Tesla και η Microsoft και αγόρασε περισσότερες μετοχές της Walmart το δεύτερο τρίμηνο.

Το PSP Investments, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους $180 δισ., αποκάλυψε τις συναλλαγές μετοχών σε μορφή που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ωστόσο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τις επενδυτικές του αλλαγές στο marketwatch.

Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία προχώρησε σε πώληση 680.541 μετοχών της Apple για να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο με 3,2 εκατομμύρια μετοχές του κατασκευαστή iPhone. Η μετοχή της Apple υποχώρησε 23% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με πτώση 21% του δείκτη S&P 500. Μέχρι στιγμής στο τρίτο τρίμηνο, οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 25% ενώ ο δείκτης σημειώνει άνοδο 12%.

Η πρόσφατη άνοδος της Apple σημαίνει ότι έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση από οποιαδήποτε άλλη μετοχή στον S&P 500 από το 1980.

Η Berkshire Hathaway του Warren Buffett προστέθηκε στο μερίδιό της Apple το δεύτερο τρίμηνο. Το τρίτο δημοσιονομικό τρίμηνο της Apple, που αναφέρθηκε στα τέλη Ιουλίου, ήταν ιδιαίτερα ισχυρό.

Μείωση θέσεων

Ανθρωποι της αγοράς πιστεύουν ότι η Tesla μπορεί να κυριαρχήσει στην αγορά αυτοκινήτων με τον ίδιο τρόπο που το iPhone της Apple διέκοψε την αγορά κινητών τηλεφώνων απομακρύνοντας έναν κυρίαρχο παίκτη.

Οι επενδυτές της Tesla είναι πιθανώς τώρα περισσότερο επικεντρωμένοι στη διάσπαση (τρία προς ένα) μετοχών της εταιρείας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Tesla φαινόταν έτοιμη να κάνει το δίκτυο φόρτισής της συμβατό με οχήματα άλλων κατασκευαστών. Μια κίνηση που οι αναλυτές πιστεύουν πως είναι έξυπνη με λίγο ρίσκο.

Η PSP Investments πούλησε 68.242 μετοχές της Tesla για να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο με 127.018 μετοχές. Η μετοχή της Tesla υποχώρησε 36% το πρώτο εξάμηνο του έτους και μέχρι στιγμής στο τρίτο τρίμηνο οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 32%.

Το συνταξιοδοτικό fund πούλησε παράλληλα 476.302 μετοχές της Microsoft για να μειώσει την επένδυσή της στον κολοσσό λογισμικού σε 1,8 εκατομμύρια μετοχές. Η μετοχή της Microsoft υποχώρησε 24% το πρώτο εξάμηνο του έτους και μέχρι στιγμής στο τρίτο τρίμηνο οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 11%.

Στα τέλη Ιουλίου, η Microsoft είπε σε παρουσίαση αποτελεσμάτων σε αναλυτές ότι είδε συνεχή διψήφια ανάπτυξη. Η ανθεκτική ισχύς στις λειτουργίες cloud επισκίασε τα χαμηλά κέρδη για το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, το τελευταίο της Microsoft. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η αμερικανική εταιρεία φέρεται να ζήτησε από ομάδες σε όλη την εταιρεία να περιορίσουν ορισμένα έξοδα των εργαζομένων περιορίζοντας τις δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια, εξωτερική εκπαίδευση και εταιρικές συγκεντρώσεις.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η Walmart προχώρησε στην περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όμως, τα κέρδη δεύτερου τριμήνου, που ανακοίνωσε ήταν ισχυρά και η εταιρεία αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τα κέρδη του έτους. Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι η αύξηση των επιτοκίων παραμένει αστάθμητος παράγοντας για την εταιρεία. Η PSP Investments αγόρασε 146.543 περισσότερες μετοχές της Walmart για να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο με 898.368 μετοχές. Η μετοχή της Walmart υποχώρησε 16% το πρώτο εξάμηνο του έτους και μέχρι στιγμής στο τρίτο τρίμηνο οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 13%.

Διαβάστε ακόμη:

Ρεύμα: Τα σενάρια για τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης

Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί: Έρευνα το υπολόγισε ακριβώς

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν, μετά τις διακοπές – Τι λένε οι ειδικοί για τα μέτρα