Η εταιρεία του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett, Berkshire Hathaway Inc ανακοίνωσε ότι αγόρασε άλλες 9,9 εκατομμύρια μετοχές της Occidental Petroleum Corp ανεβάζοντας το συνολικό της μερίδιο στην εταιρεία πετρελαίου στο 17,4%.

Η Berkshire πλήρωσε περίπου 582 εκατομμύρια δολάρια για τις μετοχές, τις οποίες απέκτησε σε ξεχωριστές εντολές μεταξύ της περασμένης Τετάρτης και Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η εταιρεία του Buffett είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Occidental, έχοντας πλέον 163,4 εκατομμύρια μετοχές αξίας περίπου 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μερίδιό της είναι περίπου 60% μεγαλύτερο από αυτό της Vanguard, του επόμενου μεγαλύτερου μετόχου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Η Berkshire κατέχει επίσης δικαιώματα αγοράς 83,9 εκατομμυρίων μετοχών της Occidental για 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τιμή της μετοχής της Occidental έχει υπερδιπλασιαστεί εφέτος, επωφελούμενη από την «ψήφο εμπιστοσύνης» που δείχνει η Berkshire καθώς και από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα σενάρια στην αγορά

Η επένδυση της Berkshire έχει προκαλέσει εικασίες στην αγορά ότι ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων του Buffett στην Omaha της Νεμπράσκα θα μπορούσε τελικά να αγοράσει όλη την Occidental.

Σε μια ερευνητική έκθεση της 23ης Ιουνίου, ο αναλυτής της Truist Securities, Neal Dingmann, είδε μια «καλή πιθανότητα» εξαγοράς λέγοντας ότι αυτό θα βοηθούσε στη διαφοροποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Berkshire. Η Occidental μειώνει το χρέος, το οποίο διογκώθηκε όταν αγόρασε την Anadarko Petroleum Corp για 35,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Η Berkshire αγόρασε προνομιούχες μετοχές της Occidental 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση αυτής της αγοράς και έλαβε τα δικαιώματα αγοράς εκείνης της εποχής.