Στη Μεγάλη Βρετανία, «πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος δε θα μπορέσουν να κρατήσουν τα σπίτια του ζεστά, εφέτος το χειμώνα», σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος κοινωνικών μελετών «Τζόσεφ Ράουντρι», που επεσήμανε ότι ήδη 4.3 εκατομμύρια νοικοκυριά μείωσαν τις δαπάνες για θέρμανση.

Μάλιστα, τα 2.5 εκατ. εξ αυτών θα βρεθούν αντιμέτωπα και με σοβαρά προβλήματα σίτισης, υπογραμμίσθηκε στην έκθεση, αναφορικά με τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της βρετανικής κοινωνίας.

Τα συμπεράσματα της οργάνωσης «Εθνική Ενεργειακή Δράση» (National Energy Action) που στοχεύει στον εκμηδενισμό «της ενεργειακής φτώχιας, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν την οικονομική δυνατότητα διαμονής σε ένα ασφαλές και ζεστό σπίτι», είναι ακόμη πιο δραματικά. Η ΕΕΔ εκτιμά ότι από τον Οκτώβριο, 6.7 εκατ. νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια, όπερ σημαίνει ότι τα μέλη των εν λόγω οικογενειών μπορεί να κρυώσουν, να πεινάσουν, να χρεωθούν ή και τα τρία μαζί.

Όλα αυτά, ενώ η Μεγάλη Βρετανία βιώνει το πρώτο ψυχρό «κύμα», με θερμοκρασίες που –σε ορισμένες περιοχές– έχουν υποχωρήσει μέχρι και τους –10°C. Για αυτό, άλλωστε, υπάρχει ήδη αυξημένη ζήτηση ενέργειας. Από την άλλη, η άπνοια που πλήττει τη χώρα, έχει μειώσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Ο συνδυασμός συνιστά πρόκληση για το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, με τον εκπρόσωπο της National Grid, της εταιρείας που το διαχειρίζεται, να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος για τις επαρκείς προμήθειες ενέργειας, τον εφετινό χειμώνα».

Παράλληλα, συνεχίζεται το «μπαράζ» απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει αρχίσει από τις αρχές του μήνα και το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί, την εβδομάδα των εορτών. Μεταξύ άλλων, απεργία έχουν προκηρύξει η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και λοιπών μεταφορών, οι νοσηλευτές και οι οδηγοί ασθενοφόρων και λεωφορείων, οι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι του εθνικού οδικού δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει να εκπαιδεύει μέλη του στρατού, ώστε να τα αξιοποιήσει για τη διεκπεραίωση των ελέγχων. Βασικό αίτημα των σωματείων, αποτελεί η αύξηση των αποδοχών, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα έχει φθάσει το 11% και σε κάποια βασικά προϊόντα διατροφής, «αγγίζει» ακόμη και το 20%.

Διαβάστε ακόμη: