Ο πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, παραιτείται από το αξίωμα του βουλευτή, με άμεση ισχύ.

«Είναι πολύ λυπηρό που εγκαταλείπω το κοινοβούλιο – τουλάχιστον προς το παρόν. Με αναγκάζουν να αποχωρήσω από μία μικρή χούφτα ανθρώπων, χωρίς κανένα στοιχείο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς τους και δίχως την έγκριση ακόμη και των μελών του Συντηρητικού κόμματος, πόσω μάλλον του ευρύτερου εκλογικού σώματος. Δεν είπα ψέματα και πιστεύω ότι η επιτροπή το γνωρίζει αυτό, κατά βάθος», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον σε επίσημη δήλωση.

Ο Τζόνσον, που αναγκάσθηκε να παραιτηθεί πέρυσι το καλοκαίρι έπειτα από αλλεπάλληλα σκάνδαλα –κυρίως αυτά που αφορούσαν τα «κορωνοπάρτι» στην Ντάουνινγκ Στριτ– έχει ήδη τιμωρηθεί με πρόστιμο για την υπόθεση.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι «εξετάζει» τις πληροφορίες που τής μετέφερε το Υπουργείο τη 19η Μαΐου και αφορούν την «πιθανή» παραβίαση των κανόνων κατά του πανδημικού ιού στην Ντάουνινγκ Στριτ στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021. Ακόμη, έχει ενημερωθεί η αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ για εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία των Βρετανών Πρωθυπουργών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αντιπρόσωπος του Τζόνσον έκανε λόγο για «προφανή προσπάθεια να κατασκευασθεί κάτι από το “τίποτα”, για πολιτικούς λόγους», υπογραμμίζοντας ότι οι νομικοί εκπρόσωποι του πρώην Πρωθυπουργού ανέφεραν τόσο στο Υπουργείο Συντονισμού, όσο και την κοινοβουλευτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη για το θέμα, ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις ήταν νόμιμες.

Ο Μπόρις Τζόνσον ερευνάται από τη Βουλή των Κοινοτήτων που θα κληθεί να αποφασίσει εάν ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ψέματα στο κοινοβούλιο όταν ισχυρίσθηκε, κατ’ επανάληψη, ότι τηρούνταν όλα τα μέτρα στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Την 22α Μαρτίου, κατέθετε επί τρεις και πλέον ώρες στην κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει την υπόθεση και μπορεί να τού στοιχίσει ακόμη και την έδρα του, στη Βουλή. Ο ίδιος τόνισε «με το χέρι στην καρδιά» ότι δεν είπε ψέματα στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμη: