Ύστερα από αρκετούς μήνες εξέτασης στοιχείων, με δημόσιες συγγνώμες αλλά και –προς απογοήτευση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και μεγάλου ποσοστού των πολιτώνκαμία παραίτηση από πλευράς Συντηρητικών, το σκάνδαλο «πάρτιγκεϊτ» φαίνεται πως έφθασε στο τέλος του.

Συνολικά, εκδόθηκαν 126 χρηματικά πρόστιμα, τα οποία μάλιστα επεβλήθησαν περισσότερες από μία φορές σε ορισμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Οι παραβάσεις αφορούν τα «κορωνοπάρτι» που πραγματοποιήθηκαν στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω αυστηρότατων συνθηκών απομόνωσης, δηλαδή από τον Μάιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021.

Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δεν πρόκειται να λάβει άλλο πρόστιμο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 12/04, είχε απολογηθεί δημοσίως για το πάρτι που διοργάνωσε το 2020 με αφορμή τα γενέθλιά του, ενημερώνοντας ταυτόχρονα πως κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό του προστίμου.

«Στο μέσο μίας πολυάσχολης ημέρας, λίγο μετά τις 14:00, υπήρξε μία “σύντομη συνάθροιση”, η οποία διήρκεσε για λιγότερο από δέκα λεπτά.

Με κάθε ειλικρίνεια, δε σκέφτηκα τότε ότι ίσως αυτό να ήταν παραβίαση των κανονισμών, αλλά φυσικά η αστυνομία έκρινε διαφορετικά και σέβομαι πλήρως το αποτέλεσμα της έρευνάς τους», είχε υποστηρίξει ο κ. Τζόνσον από την εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποβολής της παραίτησής του, απάντησε αρνητικά. Αποτελεί τον πρώτο εν ενεργεία Πρωθυπουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο, που τιμωρείται εξαιτίας παράβασης του νόμου.

«Επιθυμώ να συνεχίσω και να αντιμετωπίσω τα προβλήματα της χώρας. Η δουλειά μου είναι να παραμείνω και να φέρω αποτελέσματα για τον βρετανικό λαό.

Αποδέχομαι το γεγονός πως ο κόσμος αναμένει κάτι καλύτερο από εμένα και πλέον, διακατέχομαι από μεγαλύτερη αίσθηση υποχρέωσης ώστε να ενεργήσω για τις προτεραιότητές του», συμπλήρωσε.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, οι βρετανικές αρχές δε γνωστοποίησαν ποια άτομα πλην του Πρωθυπουργού έλαβαν πρόστιμο, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει επιβαρυνθεί με άλλο, πέραν εκείνου για το πάρτι γενεθλίων του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο επικεφαλής της αγγλικής κυβέρνησης αντιστάθηκε στις πιέσεις από πολιτικούς και τον κόσμο να παραιτηθεί.

Αμέσως μετά την τοποθέτησή του στις 12/04, ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, τόνισε ότι «πρέπει να παραιτηθούν» τόσο ο Βρετανός Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.

«Παραβίασαν τον νόμο και είπαν επανειλημμένως ψέματα στον βρετανικό λαό. Πρέπει αμφότεροι να παραιτηθούν», επεσήμανε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το Συντηρητικό Κόμμα είναι απολύτως ακατάλληλο να κυβερνήσει. Η Μεγάλη Βρετανία αξίζει περισσότερα», προσέθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πιθανότητα για μεγάλη διεύρυνση του αρχικού αριθμού των είκοσι προστίμων για παραβάσεις, υπό τη σκιά του αποκαλούμενου «πάρτιγκεϊτ».

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να προχωρήσουμε την έρευνα με γοργούς ρυθμούς, συνεχίζουμε να αξιολογούμε σημαντικό όγκο ερευνητικού υλικού, από το οποίο μπορεί να προκύψουν περαιτέρω παραπομπές», ανέφεραν οι αρχές.

«Η σύζυγός του κ. Τζόνσον, Κάρι, τιμωρήθηκε επίσης με πρόστιμο», σύμφωνα με εκπρόσωπό της.