Ο Μπόρις Τζόνσον απολογήθηκε σήμερα (14/04) για τα «κορωνοπάρτι» που έλαβαν χώρα στη Ντάουνινγκ Στριτ και την προεδρία της κυβέρνησης εν μέσω αυστηρότατων συνθηκών απομόνωσης, ενώ σημείωσε πως κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό του προστίμου.

«Στο μέσο μίας πολυάσχολης ημέρας, λίγο μετά τις 14:00, υπήρξε μία “σύντομη συνάθροιση”, η οποία διήρκεσε για λιγότερο από δέκα λεπτά.

Με κάθε ειλικρίνεια, δε σκέφτηκα τότε ότι ίσως αυτό να ήταν παραβίαση των κανονισμών, αλλά φυσικά η αστυνομία έκρινε διαφορετικά και σέβομαι πλήρως το αποτέλεσμα της έρευνάς τους», τόνισε ο κ. Τζόνσον από την εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποβολής της παραίτησής του, απάντησε αρνητικά. Αποτελεί τον πρώτο εν ενεργεία Πρωθυπουργό στο Ηνωμένο Βασίλειο, που τιμωρείται εξαιτίας παράβασης του νόμου.

«Επιθυμώ να συνεχίσω και να αντιμετωπίσω τα προβλήματα της χώρας. Η δουλειά μου είναι να παραμείνω και να φέρω αποτελέσματα για τον βρετανικό λαό.

Αποδέχομαι το γεγονός πως ο κόσμος αναμένει κάτι καλύτερο από εμένα και πλέον, διακατέχομαι από μεγαλύτερη αίσθηση υποχρέωσης ώστε να ενεργήσω για τις προτεραιότητές του», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα εντός της ημέρας, ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, τόνισε ότι «πρέπει να παραιτηθούν» τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.

«Παραβίασαν τον νόμο και είπαν επανειλημμένως ψέματα στον βρετανικό λαό. Πρέπει αμφότεροι να παραιτηθούν», επεσήμανε σε σημερινή (12/04) τοποθέτησή του ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το Συντηρητικό Κόμμα είναι απολύτως ακατάλληλο να κυβερνήσει. Η Μεγάλη Βρετανία αξίζει περισσότερα», προσέθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εκδοθούν αρχικά είκοσι ειδοποιητήρια για πρόστιμο, ενώ υπάρχει πιθανότητα για διεύρυνση του αριθμού, υπό τη σκιά του αποκαλούμενου «πάρτιγκεϊτ».

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να προχωρήσουμε την έρευνα με γοργούς ρυθμούς, συνεχίζουμε να αξιολογούμε σημαντικό όγκο ερευνητικού υλικού, από το οποίο μπορεί να προκύψουν περαιτέρω παραπομπές», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση των Αρχών.

«Το πρόστιμο που επεβλήθη στον Μπόρις Τζόνσον για παραβίαση των κανόνων περιορισμού με σκοπό την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, αφορά συγκέντρωση που διοργανώθηκε για τα γενέθλιά του, τον Ιούνιο του 2020», γνωστοποίησαν οι συνεργάτες του Βρετανού Πρωθυπουργού.

«Η σύζυγός του, Κάρι, έχει επίσης ειδοποιηθεί ότι θα τιμωρηθεί με πρόστιμο», σύμφωνα με εκπρόσωπό της.