Σήμερα (08/03), η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις σε πολλά πρόσωπα και οργανισμούς που ευθύνονται για βιαιοπραγίες εις βάρος γυναικών σε τέσσερις χώρες, το Ιράν, τη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η ανακοίνωση έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων της Γυναίκας αλλά και την παρουσίαση, από τη βρετανική κυβέρνηση, της πρώτης «Στρατηγικής για τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Οι κυρώσεις αποστέλλουν ένα σαφές μήνυμα. Οι δράστες αποτρόπαιων βίαιων ενεργειών θα πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος βρίσκεται στη Σιέρα Λεόνε για να εγκαινιάσει τη νέα πρωτοβουλία του Λονδίνου. «Εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να υπερασπισθούμε τις γυναίκες και τα κορίτσια και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε “εργαλείο” που έχουμε στη διάθεσή μας, για να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες που υπάρχουν ακόμη», προσέθεσε.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, είναι ένας Στρατηγός, ο επικεφαλής των Δυνάμεων Υπεράσπισης του Λαού του Νοτίου Σουδάν, τα μέλη των οποίων κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών στην περιφέρεια Ταμπουρά το 2021, καθώς και ένας Στρατηγός του Λαϊκού Μετώπου για την Αναγέννηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (FPRC), οργάνωσης που ευθύνεται για σεξουαλική βία εις βάρος γυναικών. Τα τυχόν περιουσιακά τους στοιχεία στη Μεγάλη Βρετανία θα «παγώσουν» και θα τούς απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: