Σε νέα –μετα-covid– εποχή φαίνεται ότι εισέρχεται η Ελλάδα με προσέλκυση από μεγάλες εμβληματικες επενδύσεις. «Η ελληνική οικονομία επανασυστήνεται και αποτελεί προορισμό εμπιστοσύνης» είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος επισημαίνοντας το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για συνεργασία με την Ελλάδα.

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου για τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Τα κίνητρα που ανακοίνωσε, ειδικά για τον κλάδο της τεχνολογίας, το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι σημαντικά και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν στη χώρα μας και συγκεκριμένα τα έργα πληροφορικής, νέων τεχνολογιών, ασφάλεια Διαδικτύου, εκσυγχρονισμού δημοσίων υπηρεσιών και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους είναι τεράστια.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, εξάλλου, το όφελος των μεγάλων επενδύσεων δεν είναι μόνο αριθμητικό αλλά και συνολικότερο για την ελληνική κοινωνία. Μόνο για την ψηφιοποίηση των αρχείων του Δημοσίου έχουν ήδη προϋπολογιστεί περί τα 565 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη ψηφιακή μετάβαση της χώρας μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ.

Μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

«Αυλαία» στις επενδύσεις από τη Microsoft

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο η Microsoft ανακοίνωσε την είσοδό της στην Ελλάδα με ένα Data Center Region στην Αττική. Αν και η εταιρία κρατά κλειστά τα «χαρτιά» της για τις λεπτομέρειες του project, εκτιμάται ότι αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. σε βάθος δεκαετίας.

To έργο Lamda Hellix

Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι νέες επενδύσεις της Lamda Hellix, του αμερικανικού ομίλου Digital Realty, οι οποίες θα φθάσουν έως και τα €400 εκατ. ενώ σε βάθος δεκαετίας μπορεί και να ξεπεράσουν το €1 δισ.

Η εταιρία λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί ήδη δύο datacenters, το πρώτο με ονομασία Athens-1 από το 2003, και το Athens-2 το 2015. Τώρα, η εταιρία, που εξαγοράστηκε πέρυσι από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Digital Realty, βάζει μπρος την κατασκευή δύο ακόμη datacenters, του Athens-3 και του Athens-4.

επενδύσεις στην ελλάδα

Επενδύσεις από την Ιταλία

Η εταιρία Sparkle, πρώτος διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, εταιρία του Ομίλου ΤΙΜ, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Metamorfosis II, του πρώτου «πράσινου» Κέντρου Δεδομένων στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα Data Centers και προηγμένα στην Ευρώπη.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Μεταμόρφωσης στην Αθήνα, καλύπτει μια έκταση 6.000 τ.μ., με χωρητικότητα έως 700 rack και ισχύ 7,7 MW. Το Metamorfosis II, ακολουθώντας τη δέσμευση της εταιρίας για βιώσιμο περιβάλλον και ανάπτυξη, διαθέτει τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα ισχύος και ψύξης, από άποψη ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, με μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της τάξης περίπου των 28.000 τόνων ετησίως.

Η εταιρία από το 2001 έχει αυξανόμενη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα. Ειδικότερα, μόνο κατά την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στα οποία προστίθεται το ύψος της πρόσφατης επένδυσης άλλων 20 εκ. ευρώ. Η θυγατρική της Sparkle διαθέτει πλέον, συνολικά τέσσερα Κέντρα Δεδομένων στην Ελλάδα (δύο στη Μεταμόρφωση, ένα στο Κορωπί και ένα στα Χανιά), συνολικής έκτασης 14.000 τ.μ. και ισχύος 13,7 MW. Τα Κέντρα Δεδομένων της Sparkle είναι πλήρως ενσωματωμένα στο Nibble, το νέο παμμεσογειακό δίκτυο τηλεπικοινωνιών και στο Seabone, τη ραχοκοκαλιά του κορυφαίου ΙP/MPLS της Sparkle, προσφέροντας μια πλήρη δέσμη υπηρεσιώντεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Η πορεία και το πρόσφατο επενδυτικό εγχείρημα του ιταλικού κολοσσού στην Ελλάδα αναμένεται να προσδώσει περαιτέρω ώθηση στους τομείς του Cloud και των Data Centers στην ελληνική αγορά. Εκ παραλλήλου, προστίθεται στην ισχυρή και σταθερά δυναμική προοπτική στις ιταλικές επενδύσεις στη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη σε εμβληματικούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, ειδικότερα υπό το φως των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι υποδομές.