Όταν η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citigroup Jane Fraser ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι η σαρωτική εταιρική της αναδιάρθρωση θα είχε ως αποτέλεσμα έναν άγνωστο αριθμό απολύσεων, ένας φόβος κυρίευσε πολλούς απο τους 240.000 εργαζομένους της τράπεζας.

«Θα αποχαιρετήσουμε μερικούς πολύ ταλαντούχους και σκληρά εργαζόμενους συναδέλφους», προειδοποίησε σε ένα σημείωμα.

Οι ανησυχίες των εργαζομένων είναι δικαιολογημένες.

Διευθυντές και σύμβουλοι που εργάζονται για την αναδιοργάνωση της Fraser – γνωστή εσωτερικά με την κωδική του ονομασία, “Project Bora Bora” – έχουν συζητήσει περικοπές θέσεων εργασίας τουλάχιστον 10% σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με άτομα με γνώση της διαδικασίας.

Ωστόσο οι συνομιλίες είναι πρώιμες και οι αριθμοί ενδέχεται να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες.

Η Fraser δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να εξυγιάνει την Citigroup, μια παγκόσμια τράπεζα τόσο δύσκολη στη διαχείριση που οι προκλήσεις της “γονάτισαν” τρεις προκατόχους που χρονολογούνται από το 2007.

Ήδη υστερεί σε κάθε μέτρηση που έχει σημασία για τους επενδυτές, η τράπεζα έχει μείνει περαιτέρω πίσω από τους ανταγωνιστές της από τότε που ανέλαβε η Fraser αρχές 2021.

Διαπραγματεύεται με αναλογία τιμής προς υλική λογιστική αξία 0,49, λιγότερο από το μισό του μέσου όρου των ομοτίμων στις ΗΠΑ και το ένα τρίτο της αποτίμησης των κορυφαίων επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase.

«Το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει σε αυτό το σημείο είναι μια πραγματικά ουσιαστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων», είπε ένας αναλυτής της Edward Jones, σε συνέντευξή του. «Πρέπει να κάνει κάτι μεγάλο και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι μεγαλύτερο και πιο επώδυνο για τους υπαλλήλους της Citi από ό,τι περιμένουν».

Εάν η Fraser αποφασίσει να αποχωριστεί το 10% ή περισσότερο του εργατικού δυναμικού της, θα είναι ένας από τους βαθύτερους γύρους απολύσεων της Wall Street εδώ και χρόνια.

Επιβαρυμένη από ρυθμιστικές απαιτήσεις που επέσπευσαν τη συνταξιοδότηση του προκατόχου της Mike Corbat, τα έξοδα και ο αριθμός των εργαζομένων της Citigroup έχουν αυξηθεί υπό την Fraser. Ενώ οι ανταγωνιστές έχουν περικόψει θέσεις εργασίας φέτος, το προσωπικό της Citigroup παρέμεινε στις 240.000.

Αυτό αφήνει τη Citigroup με το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό από οποιαδήποτε αμερικανική τράπεζα εκτός από τη μεγαλύτερη και πολύ πιο κερδοφόρα JPMorgan.

Μια ενημέρωση για το σχέδιο της Fraser και τον οικονομικό αντίκτυπό του θα έρθει τον Ιανουάριο μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

Διαβάστε ακόμη: