κομμένα τα φτερά και με μικρό καλάθι παροχών πηγαίνει ο Πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι πλημμύρες στην Θεσσαλία «ξεκόβουν» μία σειρά από παροχές, με πρώτο το επίδομα τροφίμων Market Pass και μάλιστα την ώρα που έχουμε ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα.

Όπως δήλωσε και ο Κ. Χατζηδάκης το πιθανότερο είναι κοπεί η επέκταση του Market Pass για Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Σκληρό φθινόπωρο

Μετά από ένα καυτό καλοκαίρι έρχεται και ένα κρύο φθινόπωρο με ακρίβεια και νέες πληθωριστικές πιέσεις λόγω Θεσσαλικού κάμπου.

Ήδη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσημα ότι η κυβέρνηση καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.

Οι καταστροφές στη Θεσσαλία, αλλά και εκείνες που προηγήθηκαν στον Έβρο είναι μεγάλες.

Οι ανάγκες για ζεστό χρήμα προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις αλλά και να αποκατασταθούν οι ζημιές σε βασικές υποδομές είναι επιτακτικές.

Έτσι, λοιπόν, ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αλλάζει δραματικά.

Η ΔΕΘ 2023 χάθηκε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Και έξτρα φόρος στο τραπέζι

Στο τραπέζι μάλιστα, φέρεται να είναι και έξτρα φόρος προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κόστος από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων μηνών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις φωτιές στον Έβρο.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που εξασφάλισε ο Κ. Μητσοτάκης θα φτάσουν στην Ελλάδα τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου και δεν θα είναι όλα.

Έτσι κάπως πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το κόστος ανασυγκρότησης του έτους.

Τα σενάρια είναι πολλά. Κάποιοι μιλάνε για έναν έξτρα φόρο υπέρ των πλημμυροπαθών που μπορεί να βαρύνει με ειδική εισφορά μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.

Άλλοι λένε ότι μπορεί να προέλθει από μία έκτακτη φορολόγηση των στρωμάτων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Απόλυτη αλλαγή προσδοκιών

Είναι όμως, ενδεικτικό ότι ο Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν θα πήγαινε στην ΔΕΘ για να επικοινωνήσει την πολλαπλασιαστική αξία που δίνει στην ελληνική οικονομία η επενδυτική βαθμίδα και τώρα θα πρέπει να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση, ανακοινώνοντας ένα πολύ μικρό καλάθι παροχών και ίσως και έναν έξτρα φόρο.

Απόλυτη καταστροφή στα σχέδια του. Και το χειρότερο θα πρέπει να απολογηθεί για όσα έκανε και δεν έκανε η Πολιτική Προστασία στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

βασίλης κικίλιας μητσοτάκης

Κακώς δεν έκλεισε το θέμα του ανασχηματισμού

Επιπροσθέτως, πάει στην Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει κλείσει το θέμα του ανασχηματισμού.

Η δυναμική παρέμβαση του Βασίλη Κικίλια προχθές στον ΑΝΤ1, που άδειασε τη μισή κυβέρνηση και κυρίως τον Χρήστο Στυλιανίδη που εμπιστεύτηκε εκ νέου ο Πρωθυπουργός, έχει ενοχλήσει το Μαξίμου που έχει μεταθέσει τον ανασχηματισμό σε πιο ουδέτερο χρόνο.

Ουσιαστικά, πάει αποδυναμωμένος αφού δεν επιβλήθηκε όπως θα έπρεπε με έναν γενναίο ανασχηματισμό, ένα γενναίο restart που θα τον έβγαζε από το κάδρο της αρρυθμίας συνολικά της κυβέρνησης.

Ευτυχώς που υπάρχει το ροντέο του ΣΥΡΙΖΑ

Τούτων δοθέντων, εκτιμάται ότι αυτή η ΔΕΘ θα είναι μία δύσκολη και διεκπεραιωτική Έκθεση για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.

Αυτό που ουσιαστικά σώζει την κατάσταση για την κυβέρνηση, είναι ότι τις ίδιες μέρες θα γίνουν εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος οδεύει σε διάσπαση, μέσα από μία διαδικασία πραγματικό ροντέο.

Ένα ροντέο που θα κλέψει την παράσταση και θα στρέψει τα βλέμματα πάνω στους Κασσελάκη-Αχτσιόγλου και τους συμμάχους τους και όχι πάνω σε αυτά που θα πει ο Πρωθυπουργός. Ας ανάψει και μία λαμπάδα στο μπόι του Στέφανου!

Διαβάστε ακόμη: