Η απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 23ης Μαΐου δεν δημιουργεί μόνο τις προϋποθέσεις για την ανέφελη νέα θητεία της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση αλλά θέτει τις βάσεις για την απογείωση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής θα λειτουργήσει ως καταλύτης σε πολιτική, οικονομία, επιχειρήσεις και χρηματιστηριακή αγορά.
Αυτό βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τη σειρά αλλά και την «απόσταση» των κομμάτων.
Βέβαια είναι πιθανόν να καταγραφούν κάποιες κινήσεις εξισορρόπησης εκ μέρους των ψηφοφόρων, αλλά αυτές δεν πρόκειται να είναι τόσο σημαντικές ώστε να ανατρέψουν τις τάσεις που παγιώθηκαν στο εκλογικό σώμα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Υπάρχουν προς τούτο σοβαρές ενδείξεις: Αν στο παρελθόν η Ν.Δ. είχε το «στίγμα» έκφρασης συγκεκριμένων τμημάτων μέσων και ανώτερων οικονομικά στρωμάτων ψηφοφόρων, οι εκλογές της Κυριακής ανέδειξαν ένα νέο φαινόμενο, αυτό της κατίσχυσης του κόμματος στο σύνολο των διαστρωματώσεων της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι σίγουρο ότι οι ειδικοί αναλυτές της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών θα έχουν να προσθέσουν στις προσεχείς μελέτες τους πλήθος σελίδων για το πώς η Ν.Δ. επικράτησε στις λαϊκές γειτονίες του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας, σημειώνοντας καλύτερες επιδόσεις από τα Βόρεια και Νότια Προάστια της πρωτεύουσας.
Ένα είναι το γεγονός: ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα είναι μακράς πνοής και θα έχει ανοιχτούς του ορίζοντες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αρκεί το σχέδιο που παρουσίασε κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και να μην αρχίσουν οι κάθε λογής… εκπτώσεις.
Το τώρα ή ποτέ για ένα δίκαιο, καλά οργανωμένο κράτος, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις αλλά σταθερά προσηλωμένο στην υπηρεσία των πολιτών είναι αναγκαίο όσο ποτέ.
Έτσι θα κλείσουν οριστικά οι λογαριασμοί με το παρελθόν και θα μεταμορφωθεί η χώρα.
Με βάση αυτά θα προσελκυστούν δεκάδες δισεκατομμύρια νέων επενδύσεων, θα ανθίσει η επιχειρηματική πρωτοβουλία, θα απογειωθεί ο τουρισμός.
Σε όλα αυτά υπάρχει αντίπαλος, που δεν είναι άλλος από τον κακό εαυτό της κάθε εξουσίας, η οποία νιώθει την απόλυτη κυριαρχία της.
Τότε μπορεί να γίνουν στραβοπατήματα, να υπάρξουν λάθη, από οίηση και αλαζονεία.
Υπάρχουν και αυτοί που από ανιδιοτελή ιδεολογία ή σκόπιμη ιδιοτέλεια δεν ευνοούν ανάλογα σενάρια, αλλά αυτά μένει να τα δείξει ο χρόνος.
Γιατί ξεχωρίζει η Ελλάδα
Προάγγελος των καταιγιστικών θετικών εξελίξεων που προδιαγράφονται σε όλο το μήκος του φάσματος οικονομίας, επιχειρήσεων, χρηματιστηρίου είναι το τελευταίο σημείωμα της Moody’s.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό σχόλιο, το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21ης Μαΐου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια ακόμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα υποδηλώνει μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα, κάτι που θα αποτελέσει ένα «πιστωτικά θετικό» γεγονός.
Η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα σε συνδυασμό με την εφαρμογή ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, προστίθεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η ελληνική οικονομία παρουσίασε ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020.
Ως προς τους κινδύνους που εμπεριέχει το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας εκτιμάται ότι σε μια αναλογία περίπου 5,5%-6,1% η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει ισχυρότερη από αυτή της Ιταλίας (Baa3 αρνητικό outlook) και σημαντικά χαμηλότερη από άλλες χώρες με αξιολόγηση Ba3.
Πού θα πάει το χρηματιστήριο;
Στα ενδότερα της χρηματιστηριακής αγοράς, οι θετικές ειδήσεις είναι καταιγιστικές σε όλα τα επίπεδα.
Πρώτον, μετά τις εκλογές ανοίγει και πάλι το θέμα διάθεσης των μετοχών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ στις τράπεζες από πολύ ισχυρότερες θέσεις.
Τώρα υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες από μια επιλογές.
Το Ταμείο μπορεί να διαθέσει μέρος του χαρτοφυλακίου του στην αγορά, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε πώληση των μετοχών του πριν ή μετά την ανάκτηση της πιστοληπτικής βαθμίδας από την χώρα.
To ενδιαφέρον θεωρείται δεδομένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Eurobank ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εξαγοράσει το 1,4% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες δείχνουν ήδη ότι οδεύουν σε εποχή υψηλών επιδόσεων.
Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου προϊδεάζουν προς τούτο, ενώ η δέσμευση για την διανομή μερίσματος εκ μέρους των διοικήσεων των συστημικών τραπεζών ενισχύει το ενδιαφέρον για τις μετοχές τους.
Κοσμογονία συντελείται και από πλευράς άλλων εισηγμένων μεγάλων, μεσαίων αλλά και μικρότερων εταιριών.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, οι νέες επεκτατικές κινήσεις, τα έξυπνα ντιλ, βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.
Οι μεγάλοι του κλάδου δείχνουν έτοιμοι να αδράξουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η πλειονότητα των εταιριών του δείκτη FTSE διαθέτει ικανή ρευστότητα να τροφοδοτήσει με (έως και ασυνήθιστες) κινήσεις ικανές να φέρουν (και να δικαιολογήσουν) την αγορά στο επίπεδο των 1.500 μονάδων.
Γιατί έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις
Ένα από τα «αγαπημένα» θέματα της περιόδου αυτής αφορά στις δημοσκοπήσεις.
Λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά όσον αφορά στην επιτυχία ή στην αποτυχία των εταιριών του κλάδου ως προς την πρόβλεψη (για να κυριολεκτούμε, την προσέγγιση) των διαθέσεων της κοινής γνώμης.
Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής οι κορυφαίοι δημοσκόποι της χώρας με μια συγχορδία απόψεων που δύσκολα συναντάται σε άλλους ανταγωνιστικούς επαγγελματικούς κλάδους έσπευσαν να μας διαβεβαιώσουν ότι για όλα φταίει η… κακιά (τελευταία) στιγμή.
Είπαν πως δεν είχαν προβλέψει την τεράστια απόσταση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτή διαμορφώθηκε σχεδόν στην κάλπη!
Υποστήριξαν ακόμα ότι κάτι… έβλεπαν αλλά δεν ήθελαν να μας το πουν, γιατί φοβόντουσαν μπούλινγκ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άριστοι γνώστες της ελληνικής γλώσσας οι επικεφαλής των εταιριών του κλάδου, ξέχασαν ότι υπάρχει μια παροιμία που μπορεί να τους χαρακτηρίζει.
Αυτή που αναφέρει πως «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».
Γιατί αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωσή τους.
Θεμιτό λοιπόν και δικαιολογημένο να επιδιώκουν να βγουν από αυτήν την… περιπέτεια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Αλλά πάει πολύ να θέλουν να κάνουν το άσπρο μαύρο.
Δεν είναι μόνον ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν μπορούσαν ούτε κατά κεραία να προσεγγίσουν την κοινωνική πραγματικότητα.
Αυτό δεν το έκαναν ούτε κατά τα exit polls την ημέρα των εκλογών, που δεν κατάφεραν να καταγράψουν ούτε την διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, και ας τους… χαρίσουμε τα ακρότατα όρια διακυμάνσεων !
Όσο για το επιχείρημα ότι «έπιασαν» τα ποσοστά των άλλων –πλην των δύο μεγάλων– κομμάτων, τι να πούμε;
Δεν μοιάζει ούτε αυτό τόσο στέρεο.
Στα όρια του 10% έβλεπαν το ΠΑΣΟΚ, στο 11,5% βρέθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ούτε εδώ τα κατάφεραν δηλαδή.
Αφήστε που δεν «έπιασαν» την έξοδο από την Βουλή του Γιάνη (Βαρουφάκη), ούτε την… δυναμική της Ζωής (Κωνσταντοπούλου)!