Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο στόχος της αγοράς επιτεύχθηκε!

Η πολιτική σταθερότητα μετά τον θρίαμβο Μητσοτάκη στις εκλογές είναι πλέον γεγονός, που αναμένεται να πιστοποιηθεί και τυπικά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όταν και θα υπάρξει μεγάλη αυτοδυναμία άνω των 170 εδρών, βάσει των σημερινών δεδομένων, που λογικά δεν δύναται να ανατραπούν!

Το γεγονός ότι δεν υφίσταται πλέον πολιτικό ρίσκο απελευθερώνει τις δυνάμεις της αγοράς, Έλληνες και κυρίως ξένους, να σπεύσουν να τοποθετηθούν εκ νέου, όχι στενά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που σε συνδυασμό με την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας θα κινηθεί προς τις 1.300 μονάδες, όπως προανήγγειλε η Axianews του Σαββάτου, αλλά σε όλο το εύρος των εισηγμένων επιχειρήσεων και τραπεζών, που μοιραία μπαίνουν και πάλι στο κάδρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος!

Σε απλά λόγια η ιστορική νίκη Μητσοτάκη με διαφορά συγκλονιστική που δεν έχει προηγούμενο (από το 1974!!!), επιφέροντας τη ζητούμενη πολιτική ισορροπία και ομαλότητα, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των μεγάλων deals και των εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων των τραπεζών και των διαγωνισμών του Δημοσίου!

Τα κορυφαία ξένα funds μετά από μια στάση αναμονής λόγω εκλογών, τυχόν πολιτικού ρίσκου και υψηλών επιτοκίων, έχοντας παράλληλα αποκομίσει μεγάλες αποδόσεις της τάξης του 20% κατά το πρώτο δίμηνο του 2023, φέρονται να επιστρέφουν πλέον δυναμικά στην ελληνική αγορά και να τοποθετούνται τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και με στρατηγική λογική σε βάθος χρόνου, σε Ενέργεια, Τράπεζες, Πετρέλαια, Real Estate, Ξενοδοχεία!

Υπό το πρίσμα αυτό, οι τράπεζες μπαίνουν και πάλι στο κάδρο, με πρώτες Εθνική και Πειραιώς, ενώ ενδιαφέρον έχει και το ποιος τελικά θα αποκτήσει το 10% της Alpha bank!

Την ίδια ώρα επίσης ενδιαφέρον θα έχει όλο το σκηνικό γύρω από τον Πέμπτο τραπεζικό πόλο, όπου Attica bank και Optima αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν!

Έγκυρες πηγές επίσης αναφέρουν ότι κλείνει πλέον οριστικά το deal της Τέρνα Ενεργειακής με την First, ένα deal που από την αρχή ως το τέλος αποκάλυψε το Radar!

Το χρηματοδοτικό έχει κλείσει κατά τα τρία τέταρτα παρά τα παιχνίδια της Εθνικής τράπεζας!

Και καθίσταται κατανοητό ότι οι τελικοί όροι καθώς και το ποιοι θα πουλήσουν, τι ποσοστό και σε ποια τιμή θα καθοριστεί από το εύρος του χρηματοδοτικού!

Από εκεί και πέρα στον χώρο της Ενέργειας όπου κυριαρχεί η ΔΕΗ θα υπάρξουν και πολλές άλλες επιθετικές κινήσεις!

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς του Δημοσίου, η Αττική οδός θα προχωρήσει κανονικά εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί!

Δεν θα υπάρξει επιπλέον παράταση, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο ότι λόγω των καθυστερήσεων ίσως δοθεί μια παράταση ενός χρόνου στον παραχωρησιούχο, που θα πρέπει να έχει παραδώσει τον Οκτώβριο του 2024!

Διαβάστε περισσότερα