Ο Εμιρατινός κολοσσός της Masdar πάτησε επενδυτικό πόδι για τα καλά στη χώρα μας.

Πριν από λίγες ημέρες πήρε άδεια από το ΓΕΜΗ η Masdar Hellas με έδρα το Μαρούσι και γραφεία στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Πρόκειται για τη θυγατρική του Εμιρατινού κολοσσού της Masdar που όπως όλοι έχετε διαβάσει βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η Masdar Hellas με αντικείμενο υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου, θα αναλάβει πακέτο και όλα τα έργα του ομίλου στην Ελλάδα, με ένα από τα πλέον γνωστά να είναι η μετατροπή του Πόρου σε «πράσινο νησί» αρχικού κόστους 15 εκατομμυρίων.

Με τον τρόπο αυτό, απλώθηκε και άλλο την φημολογία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ‘Τέρνα Ενεργειακή’ και για το λόγο αυτό μεσοβδόμαδα κατέβηκε ο Γιώργος Περιστέρης στο Αμπού Ντάμπι.

Ο προσανατολισμός της Masdar Hellas φάνηκε και από το πρόσωπο που ανέλαβε την Προεδρία της εταιρίας: πρόκειται για γνωστό ενεργειακό στέλεχος, την κα Αμαλία Γιαννακίκου την οποία θυμόμαστε από τη δόκιμη θητεία της στην εταιρεία αιολικών Ρόκας-Iberdrola.

Να θυμίσουμε ότι μέτοχος της ελληνικής εταιρείας κατά 100% είναι η Masdar Trident Holding RSC Limited με έδρα το Abu Dhabi.

Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ο κ. Μειντάνης Νικόλας και ο κ. Αλέξιος Κιρίλλοβ.

Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας είναι όπως γράψαμε η Masdar Trident Holding RSC Limited με έδρα το Abu Dhabi και εκπρόσωπο τον κ. Ιωάννη Γκουσιάκη.

Ήδη συνεργάζεται με ΔΕΗ, Όμιλο Κοπελούζου, Κωνσταντακόπουλο και Autohellas

Η Masdar πάντως φαίνεται πως ήδη πατάει γερά στην Ελλάδα μερικά χρόνια.

Πέρυσι το Μάιο, υπέγραψε με Δημήτρη και Χρήστο Κοπελούζο, μέσω των θυγατρικών του ομίλου, DAMCO Energy και ELICA Mediterranean Interconnection, Μνημόνιο Συνεργασίας με την Infinity Power που είναι εταιρική σύμπραξη μεταξύ της Masdar και της Infinity Egypt.

Όλοι μαζί ήδη σχεδιάζουν την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ κυρίως ηλιακών πάνελ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με «πράσινη» ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου «GREGY».

Επίσης στα τέλη του 2019 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Γιώργο Στάσση και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τον ίδιο λόγο.

Η Masdar λειτουργεί από το 2021 φωτοβολταϊκό πάρκο 65 MW στη Βοιωτία συνεταιρικά με την οικογένεια των Γιώργου, Αχιλλέα και Χρήστου Κωνσταντακόπουλου (εφοπλισμός, Costa Navarino και πρώην ‘Χίλτον’) και την εταιρεία Autohellas του Ευτύχη Βασιλάκη της Aegean.

Καθόλου άσχημα για ξεκίνημα και στο «βάθος της αίθουσας» υπάρχει ακόμη ένας πολύ μεγάλος στόχος για πολύ σύγχρονο πλέγμα επενδύσεων ΑΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα αλλά γι’ αυτόν το στόχο περισσότερα προσεχώς.

Θυμίζω πως η Masdar είναι θυγατρική του τεράστιου fund Mubadala, που είναι ο στρατηγικός επενδυτικός βραχίονας του Άμπου Ντάμπι και διαχειρίζεται κεφάλαια πάνω-κάτω 250 δισ. δολαρίων.

Η Masdar είναι προσανατολισμένη σε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με δραστηριότητας στα Εμιράτα, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Διαβάστε ακόμη: