Υπομονή συνέστησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτινς Καζάκς, όσον αφορά τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, προειδοποιώντας ότι το σοβαρότερο λάθος θα ήταν μια πρόωρη μείωση επιτοκίων που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να ανακάμψει.

Ενώ τα επιτόκια «πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται», εκτός αν υπάρξουν μεγάλα σοκ, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βιάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία, είπε ο Λετονός αξιωματούχος στο Bloomberg.

Αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο από το να περιμένεις λίγο», δήλωσε την Παρασκευή από τη Ρίγα. «Έχουμε δει από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 ότι εάν κάποιος αρχίσει να χαλαρώνει πολύ νωρίς, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει να επανέρχεται ο πληθωρισμός και μετά θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ περισσότερο».

Οι δηλώσεις έρχονται λιγότερο από μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο ρεκόρ του 4% για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να συγκλίνουν γύρω από μια κίνηση τον Ιούνιο.

Παρά την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού πέρυσι, οι αξιωματούχοι δεν είναι έτοιμοι να κηρύξουν τη νίκη και ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η ισχυρή αύξηση των μισθών θα μπορούσε να διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Οι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας παραμένουν στο προσκήνιο καθώς η ανεργία παραμένει χαμηλή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Μπόσγιαν Βάσλε.

«Όλα αυτά αντανακλώνται εν μέρει στην αύξηση των μισθών, η οποία επί του παρόντος είναι σημαντικά πάνω από το επίπεδο που θα ήταν σύμφωνο με τον πληθωρισμό 2%», δήλωσε την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό RTVSLO.

Διαβάστε ακόμη: