Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα Πέμπτη (25/1) να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκιά της, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στον χρόνο που θα αρχίσει η μείωσή τους.

Έτσι, τα τρία βασικά επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο ύψος του 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι μελλοντικές αποφάσεις ωστόσο θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Μάλιστα η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού. Ειδικότερα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της νομισματικής πολιτικής.

Το πόσο καιρό θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο, ωστόσο, καθίσταται ολοένα και πιο καυτό θέμα, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και να σηματοδοτεί ότι μια μείωση το καλοκαίρι είναι «πιθανή».

Εξάλλου οι αγορές εδώ και καιρό προεξοφλούσαν τη μείωση των επιτοκίων από την άνοιξη, ενώ από την άλλη η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να μη βιάζεται.

Διαβάστε ακόμη: