Ο κ. Ντράγκι στάθηκε στην πρόταση για υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της παρουσίασης των νέων μέτρων της ιταλικής κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, θα συζητήσουμε την πρόταση στην επερχόμενη Σύνοδο. Άλλο είναι να παρουσιασθεί ένα πλάνο και άλλο ό,τι συνέβαινε έως τώρα. Δηλαδή, η πρόταση δεν προέκυπτε ποτέ. Θα την έχουμε, θα τη συζητήσουμε και θα δούμε τις θέσεις μας.

Ειρήσθω εν παρόδω, όσοι υποστήριζαν ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητική αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να μειώσει την προμήθεια αερίου, θα έπρεπε να προβληματιστούν. Διότι, η Ρωσία, τελικώς, μειώνει τις προμήθειες και επιπλέον, επιβάλλει τις τιμές της».

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε ότι «για τη συνολική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση αυτής της νέας οικονομικής κρίσης, τα διάφορα κονδύλια ακόμη δεν εγκρίθηκαν. Συνολικά, ωστόσο, υπήρξε μερική συνοχή στη διαχείριση του προβλήματος.

Τώρα, το συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας ενέκρινε ευρωπαϊκό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, με το οποίο κάποια προβλήματα τυγχάνουν ενιαίας αντιμετώπισης. Υπήρξε μία ξεκάθαρη, καλή θέληση από μέρους της Ιταλίας. Βέβαια, εμείς βρισκόμαστε σε ευνοϊκότερη θέση από άλλες χώρες».

Το «πακέτο» στήριξης που υιοθέτησε σήμερα (05/08) η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Κύριος στόχος μας, είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος –μετά την υποβολή της παραίτησής του– παραμένει στο αξίωμα, ώστε να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποθέσεις.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν έκρυψε την ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού, του κόστους ζωής και τη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια.

«Με αυτά τα μέτρα, βοηθάμε τους Ιταλούς να αντιμετωπίσουν με περισσότερη γαλήνη τους τελευταίους μήνες του έτους», υπογράμμισε.

Ο Μάριο Ντράγκι και ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, σημείωσαν ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία έχει φθάσει στο 74% της συνολικής δυνατότητας και έως τον χειμώνα, αναμένεται να «αγγίξει» το 90%.