Αμέσως μετά την τοποθέτηση του ηγέτη του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, με σκοπό να εξηγήσει τις επαφές μεταξύ της ρωσικής πρεσβείας και του περιβάλλοντός του, με «φόντο» την κρίση που οδήγησε στην πτώση του Πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι.

«Αλλόκοτες οι φήμες, ότι η πολιτική τάξη και τα ιταλικά Μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να καθοδηγούνται από εξωτερικούς παράγοντες και να μιμούνται τα χειρότερα υποδείγματα και τις πρακτικές τους, ως προς τις προεκλογικές εκστρατείες», καταφεύγοντας «στον τετριμμένο μύθο περί ανάμειξης της Μόσχας στις εκλογικές διαδικασίες», σχολίασε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Για τη Ρωσία, «η Ιταλία είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική», προσέθεσε σε επίσημη ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Μάριο Ντράγκι «κατέρρευσε» τη 14η Ιουλίου, καθώς η Λέγκα (άκρα δεξιά), η Φόρτσα Ιτάλια (δεξιά) και το Κίνημα «Πέντε Αστέρια» (λαϊκιστές) αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Προχθές (28/07), η κεντροδεξιά εφημερίδα «Στάμπα» του Τορίνου ανέφερε ότι διπλωμάτης της ρωσικής πρεσβείας συναντήθηκε στα τέλη Μαΐου με στενό συνεργάτη του κ. Σαλβίνι στη Ρώμη, με τον οποίο συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση.

Η συνάντηση έλαβε χώρα, ενώ ο κ. Σαλβίνι αντιμετώπιζε κατηγορίες περί άσκησης παράλληλης διπλωματίας με τη ρωσική πρεσβεία, θεωρητικά για να καταρτιστεί ειρηνευτικό σχέδιο της Μόσχας και του Κιέβου, εν αγνοία της ιταλικής κυβέρνησης.

Αρκετοί στην Ιταλία απαίτησαν εξηγήσεις από τον κ. Σαλβίνι μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας. Οι δεσμοί ανάμεσα σε εκείνον και τη Ρωσία προκαλούν ενόχληση, ειδικά μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Το ζήτημα δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε «πονοκέφαλο» για την παράταξη και τους υπόλοιπους συμμάχους, τη Φόρτσα Ιτάλια και τα Αδέλφια της Ιταλίας (άκρα δεξιά), στην εκστρατεία εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.