Πολιτικός «αναβρασμός» στη γειτονική χώρα, με τους αναλυτές να αναφέρουν πως ο τεχνοκράτης Πρωθυπουργός ζήτησε να παραιτηθεί από το αξίωμα, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρχιο Ματαρέλα στο προεδρικό μέγαρο, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από μερικά λεπτά.

Πριν από περίπου δύο ώρες, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία ενέκρινε και τα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Το Κίνημα «Πέντε Αστέρων», ωστόσο, δε συμμετείχε στην ψηφοφορία. Συνολικά, 172 Γερουσιαστές εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη Πρωθυπουργού, σε σύνολο 315.

Οι «πεντάστεροι» γερουσιαστές δεν εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας, κατά την ψηφοφορία.

Ο Ιταλός Πρόεδρος φέρεται να ζήτησε με έμφαση από τον Μάριο Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έστω και με την υποστήριξη μίας περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Μάριο Ντράγκι: «Το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Οκτωβρίου»

«Τούτο το γεγονός από μόνο του, αποτελεί πρόοδο», σημείωσε στις 24/06 ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η προοπτική της εφαρμογής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Οκτωβρίουμην αποκλείοντας μία έκτακτη συνεδρίαση για την ενέργεια, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημά του για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αυτόν τον μήνα, για το ζήτημα της ενέργειας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει μία βάση για συζήτηση», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μία μελέτη για την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο.

«Η μελέτη της Επιτροπής θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο», εκτίμησε ο κ. Ντράγκι.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι επιθυμεί να υπάρξει ταχεία δράση αναφορικά με το πλαφόν, ωστόσο, κάποιες χώρες είναι διστακτικές.

Σχετικά με τη θέση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα, απάντησε ότι «το Βερολίνο, όπως και άλλες χώρες που ήταν αρνητικές, όπως η Ολλανδία, σταδιακά μετακινούνται προς την κατεύθυνση της Ιταλίας».

Μονάχα το γεγονός ότι υπάρχει ημερομηνία για να συζητηθεί το θέμα του πλαφόν, αποτελεί μία πρόοδο, έκρινε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ερωτηθείς εάν προβλέπει πως έως τον Οκτώβριο, μεσολαβεί μεγάλο διάστημα για τη συζήτηση, ο Ιταλός Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «φυσικά και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αργά».

Σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, θα χρειαστεί να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να ληφθούν τα κατάλληλα έκτακτα μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ενωμένη στο θέμα της ενέργειας και η Επιτροπή θα πρέπει να απαντήσει για κοινές αγορέςπρομήθειες και αποθέματα. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί αυτό», κατέληξε.