Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάριο Ντράγκι στο Palazzo Chigi.

Μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Ρώμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι και συναντήθηκε για σχεδόν δύο ώρες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την ιταλική πρωτεύουσα, με προορισμό τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα λάβει μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλη σημασία στη συνάντηση με έναν από τους ισχυρότερους ηγέτες στην ΕΕ, προκειμένου να σχηματιστεί ένας μοχλός πίεσης προς τις Βρυξέλλες για δημοσιονομική χαλάρωση στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Στις 20.30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε την πόρτα του Palazzo Chigi, για ένα πριβέ δείπνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στη Ρώμη σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ιταλική κυβέρνηση, η οποία περνά εσωτερική κρίση, έπειτα από την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, μαζί με 60 βουλευτές από το Κίνημα 5 Αστέρων, το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού. Και σε μια περίεργη συγκυρία για την ΕΕ, έπειτα από την ήττα του Εμανουέλ Μακρόν και την αδυναμία του, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να σχηματίσει κυβέρνηση. Και την ιστορική ήττα του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε ένα από τα προπύργια του, την Ανδαλουσία.

Πέρα από τις επιμέρους διαφορές που υπάρχουν στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, φαίνεται ότι ο κοινός παρονομαστής στις κρίσεις που εμφανίζονται είναι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία και κυρίως η ενεργειακή στενότητα και η ακρίβεια.