Ο Μάριο Ντράγκι παραιτήθηκε.

Νωρίτερα, βρέθηκε στο Κυρινάλιο, την επίσημη κατοικία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, προκειμένου να υποβάλει εκ νέου την παραίτησή του από πρωθυπουργός, κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία θα βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση.

Η παραίτηση Ντράγκι ανοίγει το δρόμο για πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο. Το προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα πραγματοποιηθεί, όπως αναμενόταν.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τον πρωθυπουργικό θώκο όπου ηγούνταν μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως ο πρόεδρος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του και του ζήτησε να προχωρήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου με την ελπίδα να αποφευχθεί η πολιτική κρίση και οι πρόωρες εκλογές.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Ντράγκι εξασφάλισε τελικά την ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία της Ρώμης, παραμένοντας ωστόσο υπό κατάρρευση.

Τα τρία κύρια κόμματα του συνασπισμού, Πέντε Αστέρια, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα, αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, «τορπιλίζοντας» ουσιαστικά τη κυβέρνησή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά στη Γερουσία των 315 μελών, αλλά αυτή η η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Πότε αναμένονται εκλογές

Μετά την οριστικοποίηση της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Ο παραιτηθείς Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός συναντήθηκε πριν από λίγο και με την πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, και την ώρα αυτή επιστρέφει στη βουλή, για την τυπική ολοκλήρωση της συνεδρίασης του σώματος.