Σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο, ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός που απέκτησε διεθνή αναγνώριση, ο Μανώλης Γλέζος «έφυγε» από την ζωή στα 98 του χρόνια.

Το 1962 βραβεύτηκε από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Μάλιστα ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Ποιός ήταν ο Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων σε όλη του τη ζωή, αντιμαχόμενος κάθε δικτατορία, κάθε απολυταρχική μορφή εξουσίας. Από όταν κουρέλιαζε το γόητρο του Τρίτου Ράιχ, μέχρι τη χούντα των Συνταγματαρχών.

Τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα, κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος καταδικάστηκε συνολικά 28 φορές για την πολιτική και αντιστασιακή δραστηριότητα του, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο.

Ο συνολικός χρόνος παραμονής του στις φυλακές ήταν 11 έτη και 5 μήνες, ενώ 4 έτη και 6 μήνες συμπλήρωσε στην εξορία, ενώ έγιναν 9 απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Το 1968 από την εξορία, καταδίκασε την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκαλούσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η πολιτική του δράση

Η πολιτική δράση του Μανώλη Γλέζου δεν είχε καμφθεί ποτέ από τις διώξεις του. Το 1951, αν και φυλακισμένος, εκλέχθηκε βουλευτής με την ΕΔΑ. Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του κόμματος. Στην εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συνελήφθη και κρατήθηκε για 4 χρόνια στο Γουδή, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου.

Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.

Το 1981 εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και το 1984 ευρωβουλευτής. Στις εκλογές του 1985 επανεξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού.

Το 2002, διαμόρφωσε την πολιτική ομάδα Ενεργοί Πολίτες.

Η πολιτική αυτή ομάδα σε συνεργασία με τον Συνασπισμό και άλλα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 2004. Στις 6 Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μανώλης Γλέζος

Στις Ευρωεκλογές του 2014, ο Μανώλης Γλέζος, εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερους από 438.000 σταυρούς προτίμησης, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των υποψηφίων, όλων των κομμάτων.

Παρά την υποστήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γλέζος εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με τη δανειακή σύμβαση του 2015.

Επίσης, πήρε θέση υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015, αλλά και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών του 2018.

Στις 17 Ιουνίου 2015, ο Γλέζος υπέβαλε την παραίτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ισχύ από τις 8 Ιουλίου 2015 καθώς είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει με την παρέλευση ενός χρόνου θητείας.

Ο Μανώλης Γλέζος άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 98 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια.

Μανώλης Γλέζος

 

Σαν σήμερα, πριν 69 χρόνια, εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»:

https://radar.gr/article/91691/nikos-mpelogiannis-san-simera-prin-69-xronia-ektelestike-o-anthropos-me-to-garyfallo

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.