Σήμερα (04/01), ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε στον επικεφαλής του ουκρανικού κράτους ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία «ελαφρά άρματα μάχης» γαλλικής κατασκευής, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των Ηλυσίων Πεδίων. «Ο Πρόεδρος θέλησε να ενισχύσει αυτή τη (στρατιωτική) βοήθεια που έχει ήδη δοθεί στο Κίεβο, συμφωνώντας να παραδοθούν ελαφρά άρματα μάχης AMX–10 RC», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Αποτελεί την πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», συμπλήρωσε η προεδρία, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε μία ώρα μεταξύ των δύο ηγετών. Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και οι προθεσμίες των παραδόσεων, δεν διευκρινίσθηκαν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιβεβαίωσε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την «ακλόνητη υποστήριξη» της Γαλλίας «μέχρι τη νίκη», θέλησε με αυτόν τον τρόπο να «επιδείξει τη σταθερή και συνεχή» γαλλική στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με το Παρίσι.

Τα AMX–10 RC είναι ελαφρά άρματα μάχης, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, «επομένως, εύκολα μετακινούμενα, σίγουρα παλιά αλλά αποτελεσματικά», σύμφωνα με σύμβουλο.

Στον γαλλικό στρατό ξηράς, αυτό το σύστημα θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Jaguar. Οι Υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών θα έχουν συνομιλίες «πολύ γρήγορα για να καθορίσουν τους τρόπους» των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και τον αριθμό των αρμάτων μάχης, αποσαφήνισε το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, μιλώντας στο AFP.

Διαβάστε ακόμη: