Ο δράστης των πυροβολισμών με τους τέσσερις νεκρούς και τους 30 τραυματίες στο λύκειο Apalachee στην Τζόρτζια είναι ένας 14χρονος μαθητής του σχολείου, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Ερευνών της περιοχής, Κρις Χόσεϊ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της Τζόρτζια Κρις Χόσεϊ δήλωσε επίσης, στην ενημέρωση λίγο μετά τις 23:30 (ώρα Ελλάδος), πως δύο μαθητές και δύο δάσκαλοι είναι οι νεκροί από τους πυροβολισμούς στο σχολείο.

Μακελειό στην Τζόρτζια: Ο έφηβος θα δικαστεί ως ενήλικας

Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμό του.

Ο έφηβος θα αντιμετωπίσει «δίωξη για φόνο» και «θα δικαστεί ως ενήλικος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μπροστά στο λύκειο Απαλάτσι, στην πόλη Γουάιντερ, κάπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Ατλάντα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Χόσι, τα θύματα ήταν δυο μαθητές και δυο καθηγητές. Άλλοι εννιά άνθρωποι έχουν υποστεί τραύματα «διαφόρων» βαθμών σοβαρότητας, συμπλήρωσε.

Επίσης, αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN πως το σχολείο δέχθηκε τηλεφώνημα που προειδοποιούσε για το τι θα συμβεί, υποστηρίζοντας ότι «θα υπάρξουν πυροβολισμοί σε πέντε σχολεία και ότι το Apalachee θα ήταν το πρώτο».

Επιπλέον, η κομητεία Μπάροου ανακοίνωσε μίνι lockdown στα σχολεία της περιοχής τα οποία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο της εβδομάδας μετά τους πυροβολισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να δεχθούν ότι οι φονικοί πυροβολισμοί στα σχολεία της χώρας «γίνονται ο κανόνας», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι «θρηνεί» για τον θάνατο αρκετών ανθρώπων μετά τους πυροβολισμούς σε λύκειο στην Τζόρτζια.

«Αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια χαρούμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Γουίντερ της Τζόρτζια, μετατρέπεται σε μια φρικτή υπενθύμιση: η ένοπλη βία συνεχίζει να καταστρέφει τις ζωές των συμπολιτών μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καλώντας εκ νέου το Κογκρέσο να δράσει, κυρίως απαγορεύοντας τα τουφέκια.

Μακελειό στην Τζόρτζια: Ποια είναι τα θύματα της επίθεσης

Αυτό είναι το πρώτο μακελειό της νέας σχολικής χρονιάς στη χώρα. Η αστυνομία διευκρίνισε πως ο έφηβος συνελήφθη.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ μίλησε για «ανείπωτη τραγωδία» μετά τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν σε λύκειο της Τζόρτζια.

«Είμαι συντετριμμένος για τις οικογένειες που επλήγησαν από αυτή την ανείπωτη τραγωδία», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, χωρίς να αναφέρει απολογισμό θυμάτων.

Τα θύματα της φονικής επίθεσης, είναι οι καθηγητές μαθηματικών Richard Aspinwall και Christina Irimie καθώς και οι 14χρονοι μαθητές Mason Schermerhorn και Christian Angulo.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ζήτησε την ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά της βίας που προκαλούν τα όπλα που μπορεί να κατέχει οποιοσδήποτε, λίγες ώρες μετά το περιστατικό με πυροβολισμούς σε αμερικανικό λύκειο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

«Οφείλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την επιδημία της βίας από τα όπλα στη χώρα μας, μια για πάντα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το υφιστάμεθα αυτό», δήλωσε η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στην Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που πλήττεται συχνά από περιστατικά με πυροβολισμούς στα σχολεία, μια μάστιγα που ευνοείται από την εξάπλωση των προσωπικών όπλων.

Τον Μάιο του 2022, 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί ήταν τα θύματα του φρικτού μακελειού στο σχολείο τους στο Ουβάλντε του Τέξας, το οποίο διέπραξε ένας 18χρονος χρησιμοποιώντας ένα τουφέκι που ήταν νόμιμα αγορασμένο.

Διαβάστε ακόμη: