Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% τον Ιούλιο στις ΗΠΑ και ακόμη περισσότερο στο 2,2% τον Αύγουστο στην ευρωζώνη επιτρέποντας στους Κεντρικούς Τραπεζίτες να δρομολογήσουν κινήσεις μείωσης των παρεμβατικών τους επιτοκίων.
Μάλιστα, είναι πιθανό η ΕΚΤ να προηγηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου αν και έχει ήδη κάνει στις 6 Ιουνίου την πρώτη της μείωση κατά 25 μ.β. με τη Federal να ακολουθεί στις 18/9.
Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλες μειώσεις (2 ή 3) ως το τέλος του έτους, εξέλιξη που θα υποβοηθήσει τις αγορές καθώς θα μειωθούν δραστικά τα χρηματοοικονομικά έξοδα των εταιρειών και θα υποβοηθηθεί η κερδοφορία τους.
Το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε την αρνητική συμπεριφορά του τον Αύγουστο με απώλειες κατά 3,2% καθώς ανέκτησε μόνο τις απώλειες της Μαύρης Δευτέρας στις 5/8 (από τις 1430 στις 1340 μονάδες) με το Γ.Δ. να αποτυγχάνει στις προσπάθειες περαιτέρω αναρρίχησής του καθώς δεν το επέτρεψαν τα χαμηλά συναλλακτικά δεδομένα.
Μάλιστα, οι εξαιρετικές επιδόσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών, της Motor Oil κυρίως και της Helleniq Energy κατά δεύτερο λόγο αλλά και της Cenergy που ευνοείται από τον ενεργειακό μετασχηματισμό που συντελείται σε όλο τον πλανήτη, σχεδόν προσπεράστηκαν, ενώ εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση που φτάνει τα 2/3 της συνολικής των €100 δις. καταγράφουν αύξηση καθαρών κερδών κατά 15,6% στο 1ο εξάμηνο.
Επιπλέον, η Cenergy δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου κατά 200 εκ. ευρώ με τον κύριο μέτοχο να δρομολογεί την είσοδο ισχυρών ξένων επενδυτών παραιτούμενος των δικαιωμάτων του ενώ την ίδια ώρα μπορούν να τα εξασκήσουν οι λοιποί μέτοχοι και να συμμετάσχουν στα οφέλη από το δρομολογούμενο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.
Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης επομένως από τους διεθνείς επενδυτές για μια ακόμη ελληνική εταιρεία που ήδη κατατάσσεται στο δείκτη FTSE Russell Large Cap και με διασπορά που σύντομα θα ξεπερνά το 30% θέτει υποψηφιότητα για συμμετοχή του στον MSCI Standard Greece σε προσεχείς επανεξετάσεις του.
Με την ολοκλήρωση του rebalancing στο τέλος Αυγούστου σε συνέχεια των μεταβολών των συντελεστών στάθμισης λόγω της εξόδου της Motor Oil, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να συγχρονιστεί με τις ανοδικές κινήσεις των διεθνών αγορών, στο βαθμό που οι επερχόμενες εξελίξεις λειτουργήσουν ως θετικοί καταλύτες: η αξιολόγηση της DBRS στις 6/9 που έχει ήδη αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία αλλά κυρίως εκείνης της 13ης Σεπτεμβρίου από τη Moody’s που προσδοκάται ότι αυτή την φορά θα αποδώσει την βαθμίδα έχοντας ήδη προηγουμένως αναφερθεί στις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας.
Επιπλέον, το ΤΧΣ θα δρομολογήσει τη διάθεση του συνόλου ή μέρους των μετοχών της Εθνικής με την προσδοκία μιας ικανοποιητικής τιμής σε συνέχεια των εξαιρετικών επιδόσεων που κατέγραψε στο 1ο εξάμηνο η Τράπεζα (κέρδη €646 εκ. στο +27%, δείκτης CET1 18,3%, δείκτης NPEs 3,3%).
Στο κανονικό σενάριο, κατά το οποίο τα γεωπολιτικά δεδομένα δεν μεταβάλλονται προς το χειρότερο και τα στοιχεία του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ την επόμενη Παρασκευή κινηθούν πάνω από το 2%, το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί στις επόμενες εβδομάδες να κινηθεί προς τις 1500 μονάδες, επιδιώκοντας ενδεχομένως και την υπέρβαση το υψηλού έτους (1502,79 μονάδες στις 20/5/2024).