Σε μάχη για δύο εξελίσσεται ο διαγωνισμός της Lamda για την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και τα έργα υποδομής του Ελληνικού, αρχικού προϋπολογισμού περίπου 370 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η μάχη για την τελική επικράτηση δίνεται μεταξύ της Αβαξ από τη μία και της κοινοπραξίας Ελλάκτωρ – Αρχιρόδον από την άλλη, με την ΓΕΚ Τέρνα να βρίσκεται λίγο πιο πίσω και αμέσως μετά την κοινοπραξία Ιντρακάτ – Μυτιληναίου!

Υπό τις παρούσες συνθήκες και με βάση την πληροφόρηση από σοβαρές πηγές, η Αβαξ φαίνεται πως τουλάχιστον μέχρι τώρα κάνει την μεγάλη έκπληξη και από αουτσάιντερ του διαγωνισμού, καθώς ελάχιστοι την υπολόγιζαν αρχικά, έχει μετατραπεί σε φαβορί!

Προφανώς το μάνατζμεντ της Αβαξ έχει εκμεταλλευτεί τα νέα μηχανήματα για διάνοιξη σηράγγων που έχει αποκτήσει με αφορμή την τεράστια εργολαβία της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, που της έδωσαν τη δυνατότητα μεταξύ άλλων να υποβάλει πολύ ανταγωνιστική προσφορά!

Αντιστοίχως πολύ δυνατά χτύπησε τη δουλειά ο Ελλάκτωρ, που ήταν αποφασισμένος να πάρει το έργο, άλλωστε έχει ήδη εγκατεστημένη εργολαβία στην Ποσειδώνος όπου κατασκευάζει τη διάνοιξη του οδικού δικτύου από το ΣΕΦ έως και μετά το Ίδρυμα Νιάρχος!

Σοβαρή δυνατότητα να χτυπήσει το έργο με μεγάλη έκπτωση εφέρετο και η ΓΕΚ Τέρνα, υπό την έννοια ότι η μεγάλη κατασκευαστική εταιρία λόγω καζίνο και του εν λόγω ξενοδοχειακού συγκροτήματος που θα κατασκευάσει θα έχει εγκατεστημένη εργολαβία και κατ επέκταση σοβαρές οικονομίες κλίματος!

Επί του προκειμένου τώρα, οι πληροφορίες λένε πως οι προσφορές, με μεγάλες εκπτώσεις, που υπέβαλαν οι δύο πρώτοι, δηλαδή Αβαξ και Ελλάκτωρ, είναι πολύ κοντά, με ελαφρύ προβάδισμα της Αβαξ! Οπότε ο διαγωνισμός θα κριθεί στο νήμα, με τα νούμερα των προσφορών να κινούνται κάπου μεταξύ 280-320 εκατ. ευρώ!


 Δίδυμο Θ. Πανταλάκη – Αναστ. Σακελλαρίου για την Αττικής προτείνει ο Ι. Στουρνάρας!

Την ώρα που οι εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Αττικής τρέχουν και το νέο σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington που μαζί και με τον ΕΦΚΑ κάλυψε την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ και πιθανόν θα αναγκαστεί να βάλει άλλα τόσα σε δεύτερη αύξηση που θα επακολουθήσει, αναζητεί νέο διευθύνοντα σύμβουλο ψάχνοντας την αγορά, η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται πως έχει τη δική της γνώμη και πρόταση…

Επί του προκειμένου, όπως αποκάλυψε το Radar, οι φορείς που συμμετέχουν στην υπόθεση εξυγίανσης της τράπεζας, έχουν συμφωνήσει στην πλειονότητα των προσώπων και των σχηματισμών δυνάμεων κατ’ αναλογία στο Διοικητικό Συμβούλιο!

Όπου μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν οι κ. Μακέδος ως πρόεδρος, ο κ. Μωυσής ως αντιπρόεδρος, η κυρία Ειρήνη Μαραγκουδάκη ως μέλος, 4+1 ξένοι εκ των οποίων ο ένας Γάλλος, ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη και αναζητείται ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος!

Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν, εάν θα προσληφθεί απευθείας μάνατζερ εξειδικευμένος ή εάν θα επιλεγεί για διάστημα 6-9 μηνών εξειδικευμένη εταιρία που θα ξεψαχνίσει την ύπαρξη σκελετών στις ντουλάπες και ανοιχτών δανειακών ζητημάτων του παρελθόντος!

Την ίδια στιγμή ωστόσο που ΤΜΕΔΕ και Ellington ψάχνουν τον κατάλληλο CEO, η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να παρεμβαίνει στις εξελίξεις και να προτείνει πρώτον την παραμονή του Θόδωρου Πανταλάκη στο τιμόνι της τράπεζας, αλλά και την έλευση της Αναστασίας Σακελλαρίου, γνωστής από τη θητεία της στο ΤΧΣ, την Praxia και εσχάτως την Alpha bank, ως εκτελεστικού μέλους!

Η πρόταση που φέρεται να κάνει ο Ι. Στουρνάρας για το νέο ηγετικό δίδυμο Πανταλάκη – Σακελλαρίου στην Αττικής ανακατεύει την τράπουλα και σηματοδοτεί εξελίξεις. Και μένει να καταδειχθεί πως θα αντιδράσουν οι νέοι μέτοχοι της τράπεζας, στην πρόταση που φέρεται κατά τις πληροφορίες, να έχει κάνει ο κεντρικός τραπεζίτης!


Η σφήνα Ιντρακάτ, Μυτιληναίου, εργολάβων στα 535,9 εκατ. της ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου

Στον τομέα της ψηφιοποίησης όπου βγαίνουν στον αέρα δυο μεγάλα έργα και συγκεκριμένα η ψηφιοποίηση των 390 υποθηκοφυλακείων προϋπολογισμού 309,8 εκατ. από το Εθνικό Κτηματολόγιο και η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ύψους 226,1 εκατ. ευρώ, (μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης), «μπαίνουν σφήνα» οι εργολάβοι, η παρουσία πλέον των οποίων σε μεγάλα έργα πληροφορικής ανακατεύει την τράπουλα και σηματοδοτεί εξελίξεις και ανατροπές στην επιχειρηματικότητα και τους διαγωνισμούς του Δημοσίου!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, οι εργολάβοι, με πρώτη στην παρούσα φάση την Ιντρακάτ του ομίλου Κόκκαλη, «σπάνε» το ολιγοπώλιο των εταιριών πληροφορικής (Unisystem, Byte, Quest, Space Hellas) και των εταιρειών τηλεπικοινωνίας (ΟΤΕ, Wind, Vodafone) και δηλώνουν «παρών» στην μεγάλη πίτα των έργων ύψους 10 δις. που θα βγουν στη χώρα με χρηματοδοτήσεις ενταγμένες στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης!

Όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές, η Ιντρακάτ ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στα έργα ψηφιοποίησης του Κτηματολογίου, των υποθηκοφυλακείων και των αρχείων της πολεοδομίας, όπου ο ρόλος του ΤΕΕ και προσωπικά του προέδρου του κ. Στασινού θα είναι κρίσιμος και καθοριστικός στην έκβαση των διαγωνιστικών διαδικασιών!

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της Ιντρακάτ για τα 2 έργα ψηφιοποίησης συνολικού ύψους 535,9 εκατ. ευρώ, έγινε αντιληπτό από τους λοιπούς εργολάβους, με πρώτο τον Μυτιληναίο που «δήλωσε» ότι θα κατέβει στις μεγάλες δουλειές του Εθνικού Κτηματολογίου και του ΤΕΕ!

Ταυτοχρόνως, καλά πληροφορημένοι κύκλοι τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή ενεργοποιεί ήδη αντανακλαστικά τόσο της ΓΕΚ Τέρνα, όσο και των Ελλάκτωρα και ΑΒΑΞ!

Σε απλά λόγια, στα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης όπου στην «μοιρασιά» το ΤΕΕ με κυβερνητικές αποφάσεις θα έχει πρωτεύοντα ρόλο, προβλέπεται σφαγή, καθώς η σφήνα των εργολάβων με πρώτους Ιντρακάτ και Μυτιληναίο ανοίγει το παιχνίδι και σηματοδοτεί μεγάλες ανατροπές, εντάσεις και συγκρούσεις!


Παίρνουν σκούπα και φαράσι στο Μαξίμου! Και «καθαρίζουν»… Μετά τους Γενικούς Γραμματείς ακολουθούν υπουργοί! Ένας – ένας…

Οι αντικαταστάσεις πλήθους Γενικών Γραμματέων σε υπουργεία, έρχονται να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή φιλοσοφίας και πολιτικών αναφορών της κυβέρνησης, που καταδεικνύεται στην πράξη μέσα από την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων και την απομάκρυνση άλλων!

Μπορεί τυπικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μετακινήσεις από τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων να αφορούν υποψηφιότητες για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Καθώς το περιθώριο χρόνου, καταληκτική ημερομηνία, για να μπορεί κάποιος κατέχων δημόσια θέση να αποχωρήσει ούτως ώστε να δύναται να υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής εξέπνεε στις 7 Ιανουαρίου 2022!

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι το Μαξίμου, θέλει σταδιακά να δώσει ένα νέο δείγμα γραφής ως προς την διακυβέρνηση της χώρας, νέα πρόσωπα, ικανά, όσο το δυνατόν πιο άφθαρτα, που θα επωμιστούν την πορεία προς τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν, το πιθανότερο με το τέλος της θητείας, το καλοκαίρι του 2023, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη του Φθινοπώρου 2022. Το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών τον προσεχή Μάιο – Ιούνιο, φέρεται να έχει αποκλειστεί!

Υπό αυτό το πρίσμα, οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, επισημαίνουν ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού στριφογυρίζει η ιδέα σταδιακών και μεμονωμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, το ξέσπασμα της πανδημίας με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά και την προσπάθεια επιστροφής της οικονομίας σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, με ταυτόχρονη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Να μην προχωρήσει δηλαδή σε σαρωτικές αλλαγές με έναν ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό, αλλά να λειτουργήσει εφεξής η κυβέρνηση σαν μια ομάδα μπάσκετ, με συνεχείς αλλαγές, ένας μπαίνει – ένας βγαίνει, χωρίς να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του κυβερνητικού σχήματος και η χημεία μεταξύ των υπουργών.

Υπό την έννοια αυτή, οι αλλαγές πρωτίστως θα αφορούν υπουργούς που έχουν απογοητεύσει. Με χαρτοφυλάκια παραγωγικά και προβεβλημένα… Που αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, μη ικανοί και αποτελεσματικοί να επιλύσουν ανοικτά ζητήματα και να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο.

Και οι αποπομπές θα εστιαστούν κυρίως σε αυτούς που διατηρούν προσωπική ατζέντα, κάνουν προσωπικό παιχνίδι και μολονότι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό έχουν ρόλο δισυπόστατο, συνομιλούν με την διαπλοκή, τα ισχυρά συμφέροντα, κάνουν εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, ύποπτα νομοθετήματα και τροπολογίες και νταραβερίζονται με αμφιλεγόμενα πρόσωπα της επιχειρηματικής – και όχι μόνο- πιάτσας!

Σε απλά λόγια στο Μαξίμου παίρνουν σκούπα και φαράσι… Για να «καθαρίσουν» την κυβέρνηση τόσο από τους …άχρηστους που χαλάνε την εικόνα της, όσο και από τους συνομιλητές των κάθε λογής νταβατζήδων, που με τη συμπεριφορά τους την εκθέτουν…